23948sdkhjf

Sweco-rapport: Sverige ledande exempel i den gröna omställningen

Europa tar täten - och där längst fram finns Sverige. Det sammanfattar Sweco i sin nya rapport där industrins framsteg inom den gröna omställningen granskas.

I en ny rapport har Sweco analyserat data från databasen för Leadership Group for Industry Transition (LeadIT), som visar att Europa tar täten globalt i den gröna omställningen av industrisektorn.

– Det finns flera skäl till att detta sker just nu, såsom högre priser på koldioxidutsläpp, nya investeringar, regler, EU:s förordning om nettonollindustri och en högre efterfrågan på hållbara produkter från slutkunderna. Med tanke på det geopolitiska läget är det viktigt att Europa och Sverige har inhemsk förädling, säger Fredrik Axby, divisionschef för Energy & Industry i Sweco Sverige, i ett pressmeddelande.

Rapporten uppmärksammar de framsteg som den europeiska industrin har gjort för att uppnå nettonollutsläpp i hela förädlingsprocessen. Faktorer som geopolitik, regelverk och hur teknisk utveckling driver denna omställning tagits i beaktande, liksom möjligheter och risker kring ny teknik som när till exempel vätgas och elektrobränsle testas i industriell skala.

För svensk stålindustris del markeras det att 61 procent av alla projekt för fossilfritt stål i Europa finns i Sverige.  LKAB/Hybrit och andra svenska företag lyfts fram som ledande exempel inom användningen av vätgas för att minska koldioxidutsläpp. Det nämns också att Örnsköldsvik huserar en av världens första anläggningar för produktion av e-metanol – ett helt fossilfritt bränsle framställt från vindkraft och avskild koldioxid.

– Det handlar inte enbart om miljömässig hållbarhet, utan också om ekonomisk och operativ hållbarhet. Förr exporterade vi råmalm på grund av de höga kostnaderna för ståltillverkning i Sverige. Tack vare tekniska framsteg och automatisering kan vi nu hantera hela produktionskedjan inom landet, vilket ger oss en strategisk fördel för att möta den ökade efterfrågan på hållbart producerade material, säger Fredrik Axby.

Rapporten i sin helhet går att läsa här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078