23948sdkhjf

Danska företag flyr till Sydsverige

Lätt tillgång till arbetskraft, billiga firmalokaler och flexibla myndigheter lockar danska företag till Skåne. Fler och fler danska företag flyttar produktionen till Sydsverige. Här är det lättare att hitta arbetskraft, och samtidigt är de svenska myndigheterna mer flexibla och samarbetsvilliga än i Danmark.
Enligt vice direktör på Malmö Stads Näringskontor, Agneta Möller, finns det bara i Malmö 276 dansk-ägda företag med totalt 3 900 anställda. Enligt Agneta Möller etablerade 36 danska företag sig i Malmöområdet i perioden 2005-2007. Statistik från Öresundsbron visar också att jobbtrafiken har stigit med 10 procent regionalt det senaste året.

Agneta Möller är taleskvinna för initiativet www.opstartsverige.se , som har haft en rad seminarier i för företag i Danmark som önskar att flytta till Skåne.
»Precis när Öresundsbron öppnades snackade man mycket om att danska företag skulle flytta över sundet. Sedan kylnade intresset, men nu är det som om tiden är moden för danskarna att utnyttja möjligheterna i Sydsverige«, säger hon.

»Just nu upplever vi att danska företag drar nytta av alla fördelarna genom att etablera sig i Sydsverige,« uttalar sig revisor Ken Tellefsen från revisionsfirman Ernst & Young. Hans upplysningar bekräftas av administrerande direktör Klaus Burkal från företaget 2B Eaten i Köpenhamn som just nu håller på att flytta produktionen till skånska Skurup i Skåne. »Vi har haft lätt att hitta arbetskraft och fastighetspriserna är betydligt lägre än i Danmark, «säger Klaus Burkal. Hans företag har redan fått 40-45 ansökningar från folk som söker jobb. Samtidig har Skurup Kommun och arbetsförmedling varit mycket hjälpsamma. Bl.a. har de svenska myndigheterna överraskat direktören. »Kontrollreglerna i Sverige är lika hårda som i Danmark, men myndigheterna tar sig tid till att informera oss om hur vi lättast implementerar dem, och det har varit en mycket positiv upplevelse,« berättar Klaus Burkal.

Källa: Erhvervsbladet
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078