Återindustrialisering på bred front även i USA
Det kommer positiva rapporter från USA om återindustrialiseringen, berättar Anders Ekdahl, vd för SINF
Fapporterna släpptes 3 oktober på The National Manufacturing Day, en så kallad nationell temadag.
Över hela USA sker nu en återindustrialisering. Den delstat som förlorat mest på outsourcing är Ohio. Där har 160 000 industrijobb försvunnit, vilka utgjort 20 procent av sysselsättningen i Ohios tillverkningsindustri. Nu kan man notera att en tredjedel av dessa arbeten är tillbaka. Totalt förlorade USA 5,7 miljoner arbetstillfällen under perioden 2000– 2010, det vill säga det senaste decenniet. Av dessa är 650 000 nu tillbaka, enligt uppskattningar av myndigheterna.
Denna utveckling beräknas fortgå, och tidigare siffror talar om att 3 miljoner jobb ska återtas till USA fram till 2020.
– Det intressanta är att återindustrialiseringen inte beror på att lönerna sänkts, utan att tillverkningen blivit smartare.
– Detta i kombination med att kostnaderna för tillverkning i asiatiska länder stigit kraftigt samtidigt som fördelarna med en produktion nära utvecklingen och kunderna blivit mer uppenbara för deamerikanska företagen, säger Anders Ekdahl.
Om arbetskraftskostnaden ligger under 17 procent kan USAföretag i dag konkurrera med kinesiska. Detta enligt NIST, ett ledande industriforskningsinstitut.
Fredagen den 3 oktober var alltså proklamerad som ”The National Manufacturing Day” i USA , då anordnades fler än 1 700 industriaktiviteter över hela landet med bland annat seminarier och studiebesök till olika industrier.
Motsvarande utveckling ser vi i Europa, i de länder som satsar på återindustrialisering. Men vad händer i Sverige? Ska industriförnekelseprocessen fortsätta eller kommer S-regeringens aviserade satsning på nyindustrialisering att realiseras?
Anders Ekdahl framhåller att effektivitet och produktivitet hör nära samman med ökad automationsgrad inom tillverkningsindustrin.
– Automation tillsammans med vårt kunnande är vårt främsta konkurrensvapen.