23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Sandvik ökar sitt fokus på additiv tillverkning

Sandvik Coromant följer noga utvecklingen inom additiv tillverkning och man har dubbla syften.

Dels att använda den i sin framtida produktion av skärande verktyg, dels för att kunna stödja kunder som behöver hjälp att bearbeta komponenter som tillverkats med den nya tekniken.

Jan Edvardsson, marknadsanalytiker hos Sandvik Coromant, som har gjort en studie av tekniken för Sandvik-koncernen säger att: ”Vi började testa additiv tillverkning med en 3D-skrivare för plast för några år sedan. Nu utför vi tester för tillverkning av metallkomponenter.”

Sandvik har historiskt sett investerat mycket i innovativa teknologier och varit en av ledarna inom sina respektive områden. Tidigare i år ökade man sitt fokus på 3D-printning och började etablera en FoU-grupp med uppdraget att utveckla företagets additiva tillverkning.

”Additiv tillverkning används fortfarande främst för att ta fram prototyper och inte för produktion av stora serier”, säger Edvardsson.

En skrivare som adderar lager efter lager med material för att bygga upp föremål är en långsam och dyr process. Den passar inte för storskalig produktion, men den är bra för att tillverka komplicerade, massiva strukturer i ett stycke, utan fogar. Föremål kan både vara lättare och starkare än med traditionell teknik och kan ha exakta och komplexa former. Läkare använder 3D-printning för att göra implantat, flygindustrin ser möjligheter att spara bränsle genom att bygga lättare flygplan och bilindustrin fokuserar på möjligheten att skapa prototyper snabbt och till en relativt låg kostnad. Många av Sandvik Coromants kunder investerar allt mer i den nya tekniken.

”Komponenter som producerats med additiv tillverkning har vissa speciella egenskaper”, säger Edvardsson. ”Det är mycket viktigt att vi förstår hur våra skärande verktyg ska anpassas bäst, så att vi kan ge våra kunder bra rekommendationer för deras bearbetning.”

Mikael Schuisky, driftschef vid Sandvik-koncernens FoU-avdelning leder det team som fått i uppgift att utforska tekniken. Han säger:
”Det här forskningsteamet representerar en långsiktig plan för att vi ska utveckla additiv tillverkningsteknik så att det skapar värde för våra kunder. Trots att vi är i ett tidigt skede ser vi redan en stor potential.”

SANDVIK Coromant Sverige AB
Box 12
164 93 Kista
Stockholms stad
Sverige
VAT nummer: SE5563507846

Tipsa en kollega

0.031