23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Svensk FoU-satsning på 3D-printing

Additiv tillverkning, 3D-printing, är en möjlig framtida produktionsteknik inom leverantörsindustrin.

Det framkom inte minst under det seminarium som arrangerades i anslutning till Elmia Subcontractor. Nu ger KK-stiftelsen forskare vid Örebro Universitet 2,5 miljoner kronor för att undersöka hur 3D-printing kan användas för stålmaterial.

Sedan tidigare är det klart att Tillverkningstekniskt centrum, dit flera av forskarna är knutna, får 5,2 miljoner kronor från Vinnova att dela med SP för forskning med fokus på hur tekniken kan bidra till en snabbare, mer flexibel och anpassad produktion. Den nya tekniken gör det möjligt att arbeta med metaller på ett helt nytt sätt.

– Allting går att tillverka och komplexitet kostar inget extra. Men för att den svenska industrin ska kunna utnyttja fördelarna krävs mer kunskap, säger Lars Pejryd, professor i maskinteknik vid Örebro Universitet. I slutänden handlar det om flytta fram den kommersiella användningen av tekniken.

Kan öka konkurrenskraft
Additiv tillverkning är en process där detaljer byggs upp lager för lager baserat på en digital modell.
– Tekniken används redan av företag runt om i världen och den svenska industrin är intresserad. Det kan öka vår konkurrenskraft på den internationella marknaden, säger Lars Pejryd.

Projektet är ett samarbete mellan Örebro Universitet, Högskolan i Dalarna, Uddeholm, Lasertech LSH och Saab Bofors Test Center där forskarna ska fokusera på Selective laser sintering, SLS, för stålmaterial.

– Vi ser att det finns behov av att utveckla SLStekniken, en typ av additiv tillverkning som använder laser för att smälta ihop metall från pulver.

Öka förståelsen
– Men vi behöver bättre förstå vilka möjligheter och begränsningar som tekniken har, säger Lars Pejryd.

Forskarna ska till exempel undersöka hur råmaterialets egenskaper påverkar processen. Med 3D-printing går det att förändra produkters vikt och funktion genom att skapa hålrum och tunna väggar, men vilka begränsningar ger storleken och formen på hålrummen? Hur påverkar ytstrukturen hållfastheten? Och vad spelar tjockleken på väggarna för roll?

– Det finns många frågor kvar att besvara innan 3D-tekniken kan få en bredare spridning. Forskningen inom Tillverkningstekniskt centrum i Karlskoga kommer att undersöka 3D-printing utifrån många olika vinklar, säger Lars Pejryd.

Tillverkningstekniskt centrum är ett samarbete mellan Örebro Universitetet, Saab Dynamics, Lasertech LSH och Bofors Test Center och Örebroregionen Science Park.

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Tipsa en kollega

0.031