23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Perfekt målningsyta när roboten sköter förberedelserna

Förberedelsearbetet spelar en avgörande roll för att få ett optimalt målningsresultat.

MOTOMAN-MH50 II har en imponerande räckvidd, och extremt god banföljning. (Foto: Ralf Högel)

De höga krav som ställs på ytans kvalitet är svårt att möta med manuell slipning. Nu finns en innovativ robotlösning som uppfyller alla användarkrav när det gäller reproducerbar kvalitet, processens tillförlitlighet och flexibilitet.

– Medan industriella målningsprocesser i hög grad är automatiserad, effektiv och med reproducerbar kvalitet, domineras slipprocessen fortfarande av manuellt arbete med välkända begränsningar. Vi har anammat denna utmaning på ett tidigt stadium och utvecklat ett innovativ, robotstödd lösning för automatiserad slipning som är överlägsen manuell behandling i alla avseenden, förklarar Sebastian Gottwald, projektledare på ASIS GmbH, Tyskland.

En democell i bolagets lokaler i Landshut visar funktionerna. De viktigaste delarna av enheten är en sexaxlig robot från Yaskawa, med en så kallad aktiv kontaktfläns och en automatisk slipväxlingsstation. Kommersiellt tillgängliga pneumatiska eller elektriska maskiner används som slipmaskiner. Sebastian Gottwald förklarar varför de valde en MOTOMAN-MH50 II för detta ändamål:

– Roboten är ett universalgeni i vår ”standardcell”. Med sin räckvidd av över två meter har den ett stort arbetsområde med en hög grad av precision i alla områden och en anmärkningsvärd repeternoggrannhet av ±0,2 millimeter. MH50 har också en extremt bra banföljning vilket också är avgörande för slipningsprocesser.

Ytterligare fördelar är användarvänlig programmering och den välkända tillförlitligheten övertygade oss om att Yaskawaroboten var ett idealiskt val.

Aktiv kontaktfläns för konstant kontakttryck
En stor del av yrkeskunnandet är dolt i den aktiva kontaktflänsen fäst i robotnosen. Den kommer från den österrikiska tillverkaren FerRobotics och reglerar just föreskrivna kontakttrycket i alla lägen med hjälp av ett sensorsystem. För att hålla det konstant i ett ännu bredare sortiment och tillfredsställer oregelbundna former, sitter en dyna av speciellt skummaterial mellan kontaktflänsen och slipmedlet.

– Med den här lösningen kan vi reglera kontakttrycket betydligt mer exakt jämfört med handhållna slipmaskiner, bekräftar Gottwald och påpekar en ytterligare fördel:

–Vi kan också arbeta på karossdelar med olika kontakttryck och kan därför öka mängden slipning på besvärliga punkter med vederbörlig omsorg och motsvarande lägre tryck. För detta ändamål behöver vi bara att programmera robotarna gång - och de är redo.

Automatisk växling på 15 sekunder
ASIS har också tagit fram en automatisk, och patenterad, slipväxlingsstation. Den spelar en viktig roll för att slipprocessen ska bli pålitlig. Doseraren rymmer tillräckligt material för att säkerställa en obemannad drift under många timmar. Den automatiska växlingen, genom vilken roboten flyttar till stationen och byter ett gammalt slippapper mot ett nytt, tar inte mer än 15 sekunder.

För Gottwald är detta ytterligare en fördel och en avgörande faktor för framgång i krävande industriella applikationer:

– Med en växling på mindre än 15 sekunder är vi förnärvarande ett riktmärke i den här tillämpningen.
Praktisk tillämpning med enastående resultat

Processen har redan använts inom fordonsindustrin med slipning av kompletta karosser samt mindre komponenter såsom spoilers. Parallellt med kompletta linjer erbjuder ASIS fristående system som lösningar för mindre applikationer.

ASIS vill inte ange några exakta värden för ökning av produktiviteten till följd av den automatiserade lösningen. Villkoren för potentiella tillämpningar är helt enkelt alltför olika, vilket gör de generella siffror omöjliga. Ändå har projektledaren Gottwald ett imponerande exempel:

– I en specifik kundapplikation blev sliptiden för en viss komponent med hjälp av vår standardcell tolv minuter jämfört med 22 minuter för manuellt arbete. Robotarna är inte nästan dubbelt så snabba i varje applikation, men vi uppnår alltid tidsbesparingar på minst 30%. Med robotslipning uppnår vi inte bara en märkbar förbättring i ytkvalitet, vi når också hundra procent reproducerbara resultat som inte längre är beroende den anställdes kompetens och dagsform.

Text: Ralf Högel, översättning Yaskawa Nordic

YASKAWA Nordic AB
Box 504
Besöksadress: Spångatan 4
Leveransadress: Verkstadsgatan 2
385 25 TORSÅS
Torsås kommun
Sverige

Tipsa en kollega

0.049