23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

5 myter om UV-ljus

Substitutionsprincipen gör att UV-ljus allt oftare ersätter farliga kemikalier inom industrin. Men trots att grundtekniken har många år på nacken så florerar en rad myter kring funktionen av UV-ljus i processvätskor.

Myt #1: UV-ljus fungerar bara i klara vätskor
Falskt! Det är både i labb och hos kund bevisat att UV-behandling av emulsioner är mycket effektivt. Ibland även mer effektivt än till synes klara vätskor. Visst finns det emulsioner som är olämpliga för sådan behandling men det gäller ofta äldre produkter med 20-30 år på nacken. Omoderna skärvätskor. 

I en findispergerad emulsion av modern typ transporteras UV-ljuset mycket bra. Oljedropparna hjälper till och med till att reflektera ljuset, så kallad scatteringeffekt.

Myt #2: UV-ljus förstör skärvätskan
Falskt! UV-ljus i rätt valda våglängder förstör generellt inte skärvätskan.  Det finns en mycket litet antal skärvätskeprodukter där skärvätskan påverkas. Det kan till exempel handla om att den mörknar lite efter en tids användning. En analys av den aktuella skärvätskan kan snabbt ge svar på ifall den är kompatibel med UV-ljus. Detta ska göras innan ett UV-system installeras.

Myt #3: UV-ljus bryter inte ner mögel
Falskt! Alla levande organismer som passerar lamporna såsom bakterier, virus, mögel och alger bryts ned av UV-ljuset. 

Mögel kan däremot vara mer motståndskraftigt mot UV-ljus och behöver därför utsättas för en högre dos än till exempel bakterier. Därför är det viktigt att UV-systemet är rätt dimensionerat.

Myt #4: UV-ljus är farligt
Falskt! UV-ljus är en naturlig företeelse, utan det skulle det inte finnas liv på jorden. Att sola för mycket är inte bra men från ett UV-system så slipper ljuset aldrig ut. Om vi ser till FluidWorker så ser konstruktionen tillsammans med ett stort antal sensorer till att det är omöjligt för användaren att utsättas för UV-strålarna.

UV är en fysikalisk process som inte avger konstiga och farliga ämnen, utan reaktionen sker inne i systemet. Den påverkar heller inte omgivningen i övrigt.

Myt #5: UV-ljus är dyrt att använda som substitution för biocider
Falskt! UV-ljus har blivit betydligt mer ekonomiskt fördelaktigt att använda de senaste två åren. Det är också mer energieffektivt. Tittar man på totalkostnaden för att använda biocider så innebär det större kostnader än man anar. Särskild lagringsplats i skyddsskåp, instruktioner, uppdatering av instruktioner, skyddsutrustning som skall kastas efter användning, riskbedömning och inköpspris. Det är dessutom så att kommande krav på biocidleverantörer gör att kostnaden för biocider kommer att gå upp inom en snar framtid.

Kostnaden för negativa hälsoeffekter orsakade av biocider, dess påverkan på trivseln på arbetsplatsen, den minskade möjligheten att rekrytera ny personal m.m. är något som vi idag har svårt att greppa och definiera. Om man ser till totalkostnaden så ser man snabbt att UV-ljuset är billigare än biocidanvändning.

 

Vill du veta mer om UV? Hämta hem vår e-bok!

Wallenius Water Innovation AB
Junohällsvägen 1 (Stora Essingen)
112 64 STOCKHOLM
Stockholms stad
Sverige

Tipsa en kollega

0.031