23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

Cirkulärt på riktigt när gammalt stål används på nytt

Att återvinna är bra, att återbruka är ännu bättre. Efter ett första lyckat projekt tillsammans med Sweco och DEKRA har Tibnor nu tagit nästa steg i arbetet med att återanvända gammalt stål. Det handlar om att säkra processen och utveckla den standard som finns framtagen för att demontera stål från äldre byggnader.

Hela 97 procent – så stor kan klimatbesparingen bli när man använder återbrukat stål i stället för att köpa nyproducerat. Det visar beräkningar som gjorts i samband med att Tibnor, Sweco och DEKRA gick ihop i ett projekt för att återbruka stålprofiler från rivningsobjekt och använda dem i nybyggnationer. I projektet återanvändes stålprofiler från Malmös gamla svävarterminal i ett toppmodernt vattenreningsverk i Stockholm med ett mycket lyckat resultat.

Men hur går det då till att återanvända gammalt stål i nya byggnader? Patrik Bjelovuk, teknisk specialist på Tibnor har svar på den frågan.

– Det är kanske lätt att tro att man bara plockar ner materialet från den gamla byggnaden och sätter upp det i den nya, men riktigt så enkelt är det inte. Det krävs en tydlig struktur och en standard för hur hela processen ska gå till, från identifiering av stålmaterialet till att undersöka det grundligt för att säkerställa dess duglighet och spårbarhet. Dessutom genomförs en del säkerställande provning.

En välutvecklad process
Just nu arbetar Tibnor med att utveckla processen för hur arbetet med återbruket ska gå till. Den går i korthet till så att det gamla stålet demonteras och fraktas till Tibnor i Köping, efter att man först gjort en okulär besiktning på plats som visar att stålet är dugligt nog att ta till vara. Väl på plats i Köping börjar arbetet med att undersöka och mäta stålets egenskaper för att ytterligare säkra att det duger till att återanvändas i nya byggnader. Det handlar om allt från att säkerställa materialets tolerans till att göra både oförstörande och förstörande provning. En del av detta görs på plats hos Tibnor i Köping, annat görs i ett externt laboratorium för den här typen av analyser. 

– De värden som vi får ut i analyserna deklarerar vi sen i ett underlag som följer med till köparen – allt för att få 100 procent spårbarhet och för att köparen ska veta vad de bygger med för material.

Demontera i stället för att riva
Att återbruk är framtiden råder det ingen tvekan om, menar Patrik Bjelovuk. Men det gäller att arbeta rätt och veta vad man gör när man tar till vara på materialet. Här har rivningsföretagen, eller demonteringsföretagen som han föredrar att kalla dem, en viktig roll. 

– Det är stor skillnad mellan att riva och att demontera material. Om man river materialet på fel sätt förstörs det, men demonterar man det rätt så fungerar det fantastiskt bra att återanvända i nya sammanhang. 

Inte dyrare än nytt
Tvärtemot vad man kan tro är det inte dyrare att återbruka gammalt stål än att köpa helt nyproducerat. Slutpriset blir faktiskt detsamma som för helt nya stålbalkar. Intresset från branschen är stort, berättar Patrik Bjelovuk vidare, och möjligheterna är så gott som oändliga.

– I dag återvinns cirka 99 procent av allt stål, men det kräver enorma resurser i form av den energi som går åt för att smälta ner stålet. Att i stället återbruka stålbalkar och annat stålmaterial rakt av är en mycket bättre lösning för klimatet och den är fullt möjlig redan i dag.

Text: Karin Cedronius

Tibnor AB
Sundbybergsvägen 1,
Box 600
169 26 SOLNA
Solna stad
Sverige
VAT nummer: SE5560044447

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.047