Är radon farligt?
Radon är en radioaktiv ädelgas, i sig inte farlig, som finns i marken i större och mindre mängder. Det är produkten av sönderfallet, så kallade “radondöttrar” (radioaktiva metallatomer), som är hälsofarlig och ökar risken för lungcancer.
Den främsta orsaken till förekomst av radon i inomhusluften är markluft som tränger in genom grunden eller källarens otätheter.
Radon kan även förekomma i dricksvatten, främst från kallkällor och borrade brunnar. Att dricka vatten med radon bedöms inte utgöra någon större hälsorisk, däremot övergår radonet från vattnet till inomhusluften.
För att kontrollera om det finns radon i inomhusluften genomför man en mätning med hjälp av s k radonpuckar.
I vår webbshop finns information och möjlighet till beställning av analys/mätning av radon i luft och vatten. Vi tillhandahåller radonpuckar för luftmätning och provtagningsflaskor för vattenanalys. Har du frågor är du välkommen att ringa 031-656470.
Enligt Strålsäkerhetsmyndigheten insjuknar omkring 500 personer varje år i lungcancer där radon tros vara orsaken. Rökare, före detta rökare och passiva rökare löper störst risk att drabbas.
Är du arbetsgivare? Läs om radon på Arbetsmiljöverkets hemsida