23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

”Rent tekniskt kan vi klara klimatet om vi anstränger oss”

Temat för årets upplaga av FKG:s strategiseminarium (den 17 april) – Competitive strategy for a circular future – fick Binella Vannesjö, hållbarhetsdirektör på Anva Industris att haja till. – Jag bestämde mig direkt för att åka dit, säger hon.

För Binella Vannesjö är frågor kring hållbarhet inget nytt. 1998 tog hon en mastersexamen i klimatologi på Göteborgs universitet. På den tiden var riskerna med att använda fossila drivmedel väl kända bland forskarna, och hade varit det länge. De kunde förutse ganska väl vad som skulle ske.
– Absolut. Smältande glaciärer, vattenhöjning, extrema väder och bränder … allt det visste vi skulle komma. Men det har skett snabbare än jag hade trott.

Position att påverka
Fast även om hon själv var redo att ta sig an frågor kring hållbarhet och global uppvärmning – Inom Sveriges näringsliv under IT-boomen i slutet av 90-talet var man inte lika angelägna.
– Ingen var intresserad av att anställa mig, de behövde inga klimatologer. Jag fick bygga på med kurser i miljöjuridik istället, sedan jobbade jag som miljöinspektör i Göteborgs kommun i flera år, säger hon.
I dag, med en egen position i näringslivet, gör hon sitt för att påverka i rätt riktning. Som hållbarhetsdirektör och delägare i Anva-koncernen upplever Binella Vannesjö att hon har både ett ansvar och en möjlighet att åstadkomma saker.
– Vi är kanske den sista generationen som kan göra något, det måste vi ta på allvar.
Hållbarhetsfrågorna tar Anva Industries sig an enligt devisen ”people, planet och profit”. Medarbetarna måste ha det bra och företaget måste agera med så lite klimatpåverkan som möjligt. Det är vägen till lönsamhet. Ingen av delarna får fallera.

Växande bolag
Anva Industries är ett företag med en bred palett. De arbetar med stål, plåt och gummimaterial och levererar till framför allt OEM:er som tillverkar tunga fordon. Genom en rad förvärv – Nolato, Tuna stålrör, HT-svarv, Horda-gruppen med flera – har de växt till en koncern med cirka 500 anställda och en omsättning på 1,1 miljarder.
Filosofin kring hållbarhet genomsyrar enligt Binella Vannesjö det mesta av vad de gör. Bland annat har de – på Anva Polytech i Sunne – utvecklat ett gummimaterial kallat Climarub 1,3.
– Det görs med kimrök från återvunna däck. Vi har ett eget laboratorium där vi utvecklar nya, mer hållbara produkter av det slaget.
Hur går det för er?
– Just nu är det en tillfällig nedgång. Vi avvaktar med stor förväntan på hur det ska bli resten av året. Förhoppningsvis ska Scania snart börja få sina batterier från Northvolt, så att de kan producera eldrivna lastbilar. Då kan vi i vår tur leverera våra detaljer till fordonen. Komponenter till växellådor, framhjul på lastbilar och i kylsystemen.
Vad tror du om chanserna att stoppa den negativa klimattrenden?
– Mycket handlar om politisk vilja. Men rent tekniskt kan vi klara det, absolut, bara vi anstränger oss.
Du låter ändå ganska hoppfull?
– Ja, det vill jag vara.
Fokuset på de frågorna fick dig att boka in FKG:s strategiseminarium. Något annat du ser fram emot under evenemanget?
– Det ska bli spännande att få bredda mitt nätverk och få reda på mer kring hur andra jobbar med de här frågorna. Jag ser fram emot att få ta till mig av goda exempel.

Fakta: Anva Industries
Koncernen, med säte i Västerås och dotterbolag i Sverige, Tyskland, Kina och Litauen, grundades 2013 av Binella Vannesjö och hennes man Per Vannesjö, styrelseordförande, tillsammans med koncernchefen Per Andersson och hans far Lars Andersson, styrelseledamot. Anva Industries AB har cirka 500  anställda och omsätter 1,1 miljarder. Förutom till fordonsindustrin levererar de också till övrig svensk industri, gruv- och skogsindustri samt till företag inom trädgårdsbranschen. Tillverkningen sker på ett flertal orter i Sverige – Hjo, Eskilstuna, Tidaholm, Horda, Bor, Kalix, Sunne, Trollhättan och Hälleforsnäs – men i och med förvärvet av Horda-gruppen 2021 har de i dag tillverkning även i Polen och Kina. Binella Vannesjö är även hållbarhetsdirektör i bolagen PVI och Inducore. I PVI sitter hon också i styrelsen.

Fakta: FKG:s strategiseminarium
Mötesplats för strategiseminariet den 17 april är Södertälje Science Park med Södertälje kommun, AstraZeneca, Scania och KTH som huvudmän.
Klara som talare är Scanias inköpsdirektör John van Rossum, omvärldsanalytikern Tom De Vleesschauwer, Ulric Långberg från Åkeriföretagen, Sofia Wieselfors på Vinnova och FFI samt Joakim Fritz, National Sweden. FKG har även ännu ett namn från Scania på gång. Paneldebatten under Strategiseminariet kommer att ha inriktning mot konkurrenskraft, omställning och marknader.
Anmäl dig HÄR.

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Tipsa en kollega

0.027