23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

IDOM förbättrar säkerheten och effektiviteten i kärnkraftsprojekt med PIPESTRESS

I takt med att den globala strävan efter hållbar energi intensifieras framstår kärnkraften som en viktig aktör för att uppnå en framtid med låga koldioxidutsläpp. Med betydande investeringar från kärnkraftsalliansens länder, i synnerhet Frankrike, är kärnkraften redo att slå nya rekord fram till 2025. IDOM, ett multinationellt konsult-, ingenjörs- och arkitektföretag, ligger i framkant av denna övergång och tillhandahåller specialiserade tjänster till kärnkraftsindustrin i 30 länder.

Förfallodatum
den 31 oktober 2024

Utmaningen  
  
IDOM ställdes inför allt större utmaningar i takt med att företaget expanderade globalt, särskilt när det gällde att beräkna rördynamiken korrekt och säkerställa strukturell validering av projekten. Avancerade funktioner för spänningsberäkningar och efterlevnad av stränga säkerhetsstandarder var avgörande för att möta dessa krav. För att hantera dessa utmaningar använde IDOM programvaran PIPESTRESS i flera viktiga projekt vid kärnkraftverken i Tricastin, Chinon, Blayais, Cruas och Gravelines. Målet var att omvärdera och eventuellt omkonstruera rörspänningsanalysen för att förlänga anläggningarnas livslängd.  
  
Lösningen  
  
PIPESTRESS är ett viktigt verktyg inom kärnkraftssektorn och följer internationella standarder och strikta regler för rörledningar, t.ex. RCCM, KTA, DIN och ASME. Programvaran möjliggör exakta spänningsberäkningar och strukturell validering, vilket är avgörande för den rigorösa analys som krävs för säkerheten i kärnkraftverk. Luis Briceño, rörspänningsingenjör på IDOM, belyste komplexiteten och de tekniska anpassningar som krävs för kärnkraftsprojekt och betonade den viktiga roll som PIPESTRESS spelar när det gäller att möta dessa utmaningar.  
  
Implementering och resultat  
  
Implementeringen av PIPESTRESS omfattade en rigorös metodik för att förbättra dynamiken och responsdata för olika rörsystem. Projektet genomfördes i två faser: utformning av rörspänningsanalyser för att kvalificera spänningar och fastställa belastningskrav, och validering av stödstrukturen med detaljerade spänningsberäkningar. Tack vare flexibiliteten i PIPESTRESS kunde IDOM extrahera nödvändiga data på ett effektivt sätt, vilket sparade tid och säkerställde att säkerhetsstandarderna följdes.  

Viktiga resultat från projektet är bland annat  

  • Förbättrad säkerhet och bättre analys för kärnkraftsprojekt genom en ny kodbyggare.  
  • Överensstämmelse med kärntekniska koder som RCCM, KTA, DIN och ASME.  
  • Möjligheten att skapa komponentlinjeacceleration för att förbättra rörsystemens säkerhet, livslängd och prestanda.  

Att röra sig framåt  

Kontinuerlig utbildning och anpassning av programvaran är avgörande för en framgångsrik användning av PIPESTRESS. IDOM har i samarbete med Hexagon tillhandahållit omfattande utbildning och support för att öka kunskaperna hos sitt team för rörstressning i kärnkraftverk. Detta partnerskap gjorde det möjligt för IDOM att förbättra strukturanalysen och röranalysen med responsspektra, vilket säkerställer bättre beslutsfattande och intelligens under hela livscykeln för industriprojekt.  
  
Om du vill veta mer om kundhistorien kan du läsa hela fallstudien här 
 

Hexagon Metrology Nordic AB
Svista 7
635 02 Eskilstuna
Eskilstuna kommun
Sverige
VAT nummer: SE5566019773

Kontaktperson

Tipsa en kollega

0.046