23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

AP&T 60 år med blicken riktad runt hörnet

Ta lika delar ingenjörskonst, entreprenörsanda och affärsmannaskap. Lägg sedan till en sällsynt förmåga att förutse marknadens behov, så har du ett framgångsrecept som kan bära långt.

För AP&T, experter på produktionslösningar för metall- och fiberformning och prioriterad leverantör till många ledande tillverkare inom den globala bilindustrin, har det fungerat i 60 år. Receptet förvandlade tre små verkstadsföretag på den svenska landsbygden till en aktör med hela världen som arbetsfält. 

När AP&T tidigare i år presenterade sin produktionslösning för kostnadseffektiv tillverkning av stora, komplexa presshärdade detaljer, var det på sätt och vis ingen överraskning. Gång på gång har företaget visat prov på att man ligger långt framme i utvecklingen av tekniklösningar som möter de utmaningar som kunderna ställs inför, både när det gäller produktivitet och hållbarhet. AP&T:s exceptionellt energieffektiva servohydrauliska press är ett av många lysande exempel på vad som kan skapas i en innovativ omgivning. Företagets lösning för formning av höghållfast aluminium är en annan. Båda har tillkommit under den senaste tioårsperioden. Under samma tid har automationsprogrammet förnyats och breddats med en ny generation SpeedFeeders® för effektiv plåthantering i olika processteg – front of line, press till press, transfer och end of line. Även AP&T:s flerfacksugnar (Multi-Layer Furnaces) har lanserats i nya generationer. Innovation har gått hand i hand med ständiga förbättringar. Samtidigt har affären utvecklats med en rad tjänster som alla fokuserar på att ge kunder en bekymmersfri, lönsam produktion under lång tid.

I backspegeln kan vi konstatera att invigningen av AP&T:s nya anläggning och huvudkontor i Ulricehamn 2014 blev den symboliska startpunkten för de följande tio årens framgångsrika resa. Fast allt började egentligen långt tidigare.

Världsledande inom presshärdning
1964 grundas verktygstillverkaren VIBAB i Blidsberg. Samma år börjar Lagan Press att tillverka pressar i Lagan. 1970 bildas Tranemo Hydraulmaskiner. 1989 går de tre företagen samman under namnet AP&T (Automation, Presses & Tooling) med sikte på den internationella marknaden. Nu läggs också grunden för det begrepp – One Responsible Partner® – som varit tongivande för kunderbjudandet sedan dess. Det manifesteras bland annat av viljan och förmågan att agera som totalansvarig linjeintegratör. Oavsett om det gäller en nyckelfärdig kundoptimerad linje från AP&T eller att integrera ny utrustning från AP&T med befintliga eller nya maskiner av annat fabrikat. 

Under 1990-talet börjar den internationella satsningen att bära frukt. Efterfrågan på AP&T:s produktionslösningar ökar snabbt, försäljningen tredubblas och man etablerar sig i flera europeiska länder och i USA. Men det är ett par år in i det nya millenniet som utvecklingen verkligen tar fart. Det är då AP&T tar en världsledande roll inom presshärdning och blir en kunskapspartner att räkna med för den globala bilindustrin. 

Det är en position som AP&T målmedvetet arbetat för att förstärka under senare år. Samtidigt har företaget hela tiden vidareutvecklat sitt erbjudande –både inom etablerade nischer, som till exempel värmeväxlarplattor – och för helt nya, som fiberformning. 

Att förutspå vad som väntar under de kommande 60 åren är förstås omöjligt att säga. Utvecklingen pågår konstant och behov och utmaningar förändras hela tiden. Det enda som är säkert är att starka grundläggande värden består. Och att det alltid är klokt att då och då rikta blicken runt hörnet. 

Läs mer

AP&T
Box 32
Rönnåsgatan 3A
523 21 Ulricehamn
Ulricehamns kommun
Sverige
VAT nummer: SE5562884667

Kontaktperson

HS
Helén Sallander
Senior Advisor/Marketing and Sales
+46 10 471 3858 helen.sallander@aptgroup.com

Tipsa en kollega

0.032