Miljon till FKG-projekt
En miljon – det får FKG-projektet ”Samverkansplattform för hållbarhet i fordonsindustrin” av Vinnova. Fokus är på hur leverantörsföretagen ska kunna jobba enklare och hjälpa varandra i arbetet med olika hållbarhetsreglementen. – Mycket bra, det här kommer våra medlemmar att ha stor nytta av, säger Peter Bryntesson, vd på FKG.
Bakgrunden till att projektet formulerades är allt det som dagens leverantörer har att brottas med kring hållbarhetsredovisning och liknande.
Hjälpmedel för leverantörer
Det handlar om krav på EU-nivå som stavas CSRD, CSDDD, DPP med mera.* Nu är tanken att olika hjälpmedel ska samlas på en plattform som FKG:s medlemmar kan ta del av.
– Vi tänker oss också att man ska kunna samarbeta med andra bolag. Att ta hjälp av varandra via plattformen, peer-to-peer, säger Anna Hasselberg, projektledare och affärsutvecklare hos hållbarhets- och IT-expertbolaget IconsOf.
Tillsammans med egna branschkollegorna Miljögiraff och Greengoat – plus FKG centralt och ett antal medlemsföretag som Texla, Heléns rör, Havd Group och Nitator – formulerade Anna Hasselberg och hennes kollegor en ansökan till Vinnova. Ett arbete som alltså burit frukt. Nu har arbetsgruppen ett halvår på sig och en budget på sammanlagt 1 642 859 (en miljon från Vinnova, 642 859 från de inblandade företagen) för att ta fram en förstudie inför att skapa plattformen.
Anna Hasselberg kommer själv att fungera som projektledare.
– Det handlar om att klargöra för leverantörerna vad de behöver göra för att leva upp till kraven och behålla sin affär. Klarar de inte av det kommer de att få svårt att arbeta med de stora OEM:erna. I botten är det förstås även en fråga om att arbeta för människan och planeten, säger Anna Hasselberg.
Förstudie nästa
En annan sak med de olika EU-reglementena är att ett visst regelverk kanske inte gäller för en specifik leverantör.
– Men de kan trots det gälla för deras kund. Då måste de ändå leva upp till kravet för att få fortsätta leverera, säger hon
Arbetet går nu alltså in i en förstudie. Framöver kommer projektgruppen bland annat att skicka ut enkäter och arrangera workshops för att ta reda på vilka behov som finns och hur plattformen ska byggas upp för att kunna möta behoven.
Men Anna Hasselberg ser även möjligheter att ta den nya samverkansplattformen till en större krets än FKG:s medlemmar.
– Samma behov finns i hela Europa, därför kommer vi att sikta direkt mot CLEPA.
Du menar att jag som underleverantör lika gärna ska kunna ta hjälp av en kollega i Antwerpen som någon i Arboga?
– Ja, precis. Vi satsar på att det här ska bli en plattform för möjliggörare, exakt så som man bör jobba med hållbarhet överlag.
* Fotnot: CSRD (Corporate Sustainability Reporting Directive), CSDDD (Corporate Sustainability Due Diligience Directive), DPP (Digitala Product Passport).