23948sdkhjf
Innehållet nedan modereras inte i förväg och omfattas därmed inte av webbplatsens utgivningsbevis.
Dela sida
Sponsrat innehåll

”Vi riskerar att bli till en genomfartsled för kompetens”

När LAS-reglerna förändrades för två år sedan var ett av syftena att göra arbetslivet tryggare för anställda på bemanningsbolag. Men Cecilia Schülén, avdelningschef på EDAG Engineering Scandinavia i Göteborg samt styrelseledamot i FKG, menar att ingenjörsbyråerna hamnat i kläm. – Det har fått konstiga konsekvenser, säger hon.

En del av EDAGs affärsverksamhet handlar om att bistå med kompetens, bland annat till de stora OEM:erna. Cecilia Schülén, själv kvalitetsingenjör som sedan många år lämnat den renodlade teknikkonsultrollen för att istället coacha och leda andra, sysslar med just det: Hon ansvarar för att sälja in konsulttjänster och arbetspaket och håller sedan kontakt med både konsulterna och kunden.
Ser till att allt flyter.
Men de förändrade LAS-reglerna som började gälla den 1 oktober 2022 har enligt henne satt käppar i hjulet.
– I samband med det förändrades även den så kallade uthyrningslagen, säger hon.
Enligt henne är uthyrningslagen inriktad på typiska bemanningsbolag, men har applicerats även på ingenjörsbyråer som EDAG.

Följden är att en konsult numera kan vara uthyrd till en arbetsplats i maximalt 24 månader under en 36-månadersperiod.
Därefter har kunden några alternativ.
– Antingen anställer de personen, eller så erbjuder de två månadslöner som kompensation. Har konsulten väl fått de två månadslönerna kan han eller hon jobba där hur mycket som helst, begränsningarna upphör för alltid, säger hon.
Samma sak om konsulten tackar nej till anställningserbjudandet – då kan personen fortsätta att jobba vidare hos kunden som tidigare.
Ytterligare ett alternativ är att konsulten helt enkelt får lämna uppdraget.
Förfarandet är som sagt skräddarsytt för att skydda anställda på typiska bemanningsbolag.
– Våra konsulter är fast anställda av oss själva, med kollektivavtal etcetera. De har bra kontrakt, med marknadsmässiga löner och samma villkor som alla andra i branschen, säger hon.
Konsulterna går in och ut ur uppdrag som experter.
– Vi som är teknikkonsulter används ofta i forsknings- och utvecklingssammanhang. Att kunna hyra in en expert på det sättet är något som gynnar svensk konkurrenskraft. Det är ett problem om den möjligheten försvinner, säger hon.
Men Cecilia Schülén ser flera andra nackdelar. Ett exempel är en ingenjörsbyrå på en mindre ort, som förser en större, dominerande arbetsgivare med kompetens. När konsulterna varit två år hos kunden försvinner möjligheten att hyra ut dem dit under ett år.
– Benen kan slås undan för hela byråns verksamheten. Byrån måste börja arbeta enligt en helt annan affärsmodell där de istället säljer in arbetspaket, där de själva arbetsleder konsulterna, säger hon.

Ett annat dilemma är om kunderna har som en utarbetad plan att vänta in tvåårsgränsen..
– Sedan kan de helt enkelt stjäla vår medarbetare. Då blir vi av med det som utgör värdet för ett tjänsteföretag som vårt. Vi riskerar att bli till en genomfartsled för kompetens. Långsiktigheten försvinner för oss. Det är till och med så att om de blir anställda av kunden gäller inte våra uppsägningsregler, säger hon.
Värst tycker hon att det är för de mindre eller mellanstora byråerna. Stora internationella företag kan jobba på ett annat sätt, med större uppdragspaket mot OEM:erna där ingenjörerna är kvar i byråns eget hägn, och får sin arbetsledning därifrån. Då gäller inte 24-månadersregeln.
– Så är det till stor del för EDAG. Det är just en sådan stor koncern som arbetar internationellt.
Men, säger hon, för verksamheten i enskilda länder – som för henne och hennes kolleger i Sverige – får det ändå negativa konsekvenser.
– Jag tycker att våra parter som var med och förhandlade fram hur lagen skulle tillämpas kunde ha skött det här betydligt bättre.
Även när det gäller rekrytering måste ingenjörsbyråerna vara medvetna om olika konsekvenser med lagen.
– Då vill vi ju gärna veta om personen kan arbeta hos en viss kund eller om han eller hon redan är utlasad därifrån. Men vad jag vet är de inte skyldiga att svara på den frågan, säger hon.
Att saken kommer upp på bordet just nu är ingen slump. Lagen började gälla i oktober 2022 och det är nu, under hösten 2024, som de första tvåårsfallen har dykt upp. Enligt Cecilia Schülén har EDAGs Göteborgskontor varit med om alla varianter: Medarbetare som fått två månadslöner och hädanefter kan jobba på hur mycket som helst hos kunden. Medarbetare som blivit anställda av kunden. Medarbetare som tackat nej till att bli anställd av kunden. Plus andra som fått sina uppdrag avslutade.
– Vi ingenjörsbyråer är som regel proaktiva och kan rotera konsulter till andra uppdrag innan det blir skarpt läge. Men som jag ser det missar lagen målet. Den borde inte tillämpas på oss som är IT- och teknikkonsultbolag, säger hon.

Så säger facket
På fackförbundet Sveriges ingenjörer är Ola Sundström förhandlingschef för tjänstesektorn. Han säger att huvudavtalet måste läsas som en helhet: arbetsgivarna har fått lättnader i anställningsskyddet och arbetstagarsidan har fått regler som är tänkta att begränsa att uthyrning premieras framför anställningar.
– När det gäller inhyrd personal och sådana konsulter som omfattas av uthyrningslagen har medlemmarna fått nya möjligheter att bli erbjudna anställning, säger han.
Principiellt bra, enligt honom. Men han håller med om att det finns situationer där lagen slår på ett mindre bra sätt.
– Och otydligheten har ju förvärrats av att arbetsgivarorganisationer inom olika branscher tycks ha väldigt olika uppfattning och rådgivning om hur den ska tillämpas, säger Ola Sundström.

Fotonot: FKG Nyhetsbrevet har även sökt organisationerna Svenskt näringsliv och Teknikföretagen för kommentarer.

Läs mer: Läs om Cecilia Schülén och hennes arbete i FKG:s styrelse, klicka här.

Foto på Cecilia Schülén: Thomas Drakenfors

FKG
Mindpark Göteborg City
Lilla Bommen 3
411 04 GÖTEBORG
Göteborgs stad
Sverige
VAT nummer: SE5563325181

Kontaktperson

GV
Gabriella Virdarson
gabriella.virdarson@fkg.se

Tipsa en kollega

0.033