Här tar roboten över stålanläggningens farliga arbete
Outokumpu blir det första bolaget inom stålindustrin som använder robotik i sin säkerhetshantering. Målet är att uppnå den lägsta olycksfrekvensen i branschen till år 2025, ett mål som går att översätta till mindre än 1,8 registrerbara skador på 1 miljon arbetstimmar.
Nyligen tecknade koncernen ett avtal med det schweiziska robotföretag ANYbotics om autonoma robotlösningar och i juni i år landade den första roboten på anläggningen i Krefeld i Tyskland.
– Användning av AI och robotik för säkerhetshantering är en av hörnstenarna i vår säkerhetsstrategi. ANYbotics robotteknik kommer att hjälpa oss att öka säkerheten genom att minska anställdas exponering för farliga ämnen och miljöer, optimera produktionen genom förebyggande underhåll och minska miljöpåverkan. 2022 började vi undersöka möjligheterna att använda AI i säkerhetsstyrning. Säkerhetsrobotik dök upp som det bästa alternativet och ANYbotics som den bästa leverantören för robotik, säger Thorsten Piniek, Vice President, Health & Safety på Outokumpu.
Tanken är att robottekniken ska utökas till Finland och Sverige under andra halvan av 2023 och Outokumpu uppskattar att man genom att överföra inspektionsuppgifter till roboten kan minska de anställdas exponeringstid av farliga ämnen med mer än 80 procent. Även farliga undrehållsreparationer skulle kunna minska med 20 procent.
– Robotarna kommer att ha många uppgifter, till exempel att minska den tid anställda lägger ner på att inspektera sura områden och minska risken för bränder på grund av överhettning av lager och motorer. Dessutom kan robotarna förkorta feltider eftersom defekter kan upptäckas i ett tidigt skede genom temperatur- och ljudprofilmätningar innan ett fel inträffar. De kommer dock inte att ersätta mänsklig arbetskraft utan istället automatisera vissa delar av inspektionsarbetet. Introduktionen av de nya robotarna är ytterligare ett steg mot en ännu säkrare miljö och öka effektiviteten i rutinprocesser, säger Thorsten Piniek.