Kvinnliga ingenjörer eftertraktade
Med de tre utvecklingsprogrammen: Female Leader Engineer, Female Digital Engineer och Female Technical Engineer vill rekryteringsföretaget Cogig möjliggör för kvinnor och icke-binära ingenjörsstudenter att få träffa några av Sveriges största företag. Visionen är att att skapa ett näringsliv där makten är jämnt fördelad mellan kvinnor och män.
Emma Fredriksson är Program Manager för de tre programmen och vi kontaktar henne för att höra mer.
– Kortfattat är våra tre talangprogram viktiga för jämställdheten i näringslivet liksom för att locka fler kvinnor till teknikområdet. Varje år får 100 kvinnliga och icke-binära ingenjörsstudenter chansen att delta i ett unikt och skräddarsytt program där de får träffa våra partners - teknikföretag som också tycker att jämställdhet är viktigt, säger hon till oss.
För varje program finns ett antal partnerföretag som deltagarna får lära känna. Partnerföretagen har en viktig roll under talangprogrammet då deltagarna lär känna företagen och knyter värdefulla kontakter under programmets gång.
Female Leader Engineer firar tio års jubileum i år och har bland annat med partnerföretagen Afry, Ericsson, Fortum, KONE, Sandvik, Scania, SSAB och Stora Enso. De söker nu 25 nya deltagande ingenjörer.
– För att svenska teknikföretag ska kunna fortsätta vara framgångsrika behövs många fler kompetenta ingenjörer och det kommer inte att räcka med manliga ingenjörer utan vi måste få fler tjejer att välja tekniska utbildningar. Genom att visa på olika möjligheter inom teknik och skapa snabbare karriärvägar bidrar vi till fler kvinnliga förebilder på tekniktunga och/eller ledande positioner och fler lockas till teknikområdet. Våra program och våra deltagare spelar där en viktig roll. Många av våra deltagare får jobb hos våra partners efter programmens slut.
Tidigare under året utsågs årets deltagare i Female Digital Engineer och Femal Technical Engineer. För den sistnämnda var bland att följande partnerföretag: Xylem, Rejlers, LKAB, Holmen, Atlas Copco, Boliden och Schneider Electric.
Vi frågar Emma Fredriksson hur stor påverkan programmen kan ha på industrin i stort.
– Svårt att säga i siffror hur stor påverkan är på industrin i stort men att våra program påverkar är klart. En del är enligt ovan resonemang, det vill säga att locka fler kvinnor till teknik. Den andra delen är jämställdheten - en jämn maktbalans i näringslivet mellan kvinnor och män. Våra partners är stora och inflytelserika företag som alla har mål för jämställdhet. Våra program hjälper dem att närma sig sina mål snabbare.
Hon fortsätter:
– Det är idag inte så lätt att anställa kvinnliga ingenjörer - det finns helt enkelt inte så många - och via programmen får de möjlighet att träffa och lära känna kvinnliga ingenjörsstudenter som är i slutet av sin utbildning, som de sedan kan anställa direkt efter examen.