Finska batteriföretaget på malmjakt
Till Yle berättar han att tillståndet ännu inte är i kraft, men att planerna är tydliga.
Två områden, på totalt 16 kvadratkilometer, väster om Terjärv har bolaget riktat in sig på. De sökte om malmletningstillstånd i maj, men menar att det kan dröja upp till två år innan tillståndet får grönt ljus.
Under tiden kan Grafintec göra berggrundskarteringar och ta moränprover. Varför bolaget siktat in sig på just Terjärv beror på att Geologiska forskningscentralen för några år sedan undersökte berggrunden och fann höga halter av nickel, kobolt och grafit där. Tre metaller som är eftertraktade i den gröna omställningen och används i batteritillverkning.
Grafintec, som är dotterbolag till svensk-brittiska Beowulf Mining, letar även grafit på andra ställen i Finland. I Heinävesi i Norra Karelen har bolaget hittat en fyndighet på 1,3 miljoner ton.
– Den är knappast mindre, men kan vara betydligt större än så. Men för det behövs fler borrningar, berättar Rasmus Blomqvist för Yle.
Enligt honom behöver en batterifabrik med årlig produktion på 40 gigawattimmar cirka 40 000 ton grafitanoder varje år. All malm som utvinns är inte lämplig som råmaterial för grafitanoder.
Om de batterifabriker som är planerade i Europa blir av, kommer grafitbehovet vara över en miljon ton per 2030, menar han.
Bolaget förlängde nyligen sin tomtreservering på Gigavasa-området där det vill etablera en fabrik för anodmaterial. Nu inväntar man att NTM-centralen ska slå fast om det behövs en miljökonsekvensbedömning för fabriken.
Om allt går som tänkt kan fabriken vara startklar i början på 2027, skriver Yle. I början kommer man behöva importera grafit för anodtillverkningen, men på sikt är planen att hela värdekedjan ska finnas i Finland.