23948sdkhjf

Ny "hemlig" metod utvinner guld ur elektronikavfall

En ökad efterfrågan på bärbara elektroniska produkter innebär mer elektroniskt avfall, så kallat e-avfall. För att minska beroendet av råvaror har Storbritanniens kungliga myntverk utvecklat ett nytt sätt att utvinna guld ur gamla datorer och mobiltelefoner.

Cirka 50 miljoner ton elektroniskt avfall produceras i världen varje dag, enligt FN:s miljöprogram, och endast 20 procent återvinns formellt. 

Idag finns sju procent av världens guld i elektronik, skriver Dagens PS. För att utvinna guldet behöver ofta elektroniken skickas till EU eller Asien där den smälts ner vid hög temperatur i en kolintensiv process.

Mark Loveridge, kommersiell direktör på Storbritanniens officiella myntproducent Royal Mint, säger till BBC att om vi producerar avfallet borde det vara vårt ansvar att sortera det.

Under två år har Royal Mint utvecklat ett nytt sätt att återvinna metaller ut elektroniskt avfall och enligt kemisten Hayley Messenger, specialist på hållbara ädelmetaller, är ingenting i labbet märkt, då allt är hemligt.

Till BBC säger hon att de vill återvinna så mycket som möjligt och att fokus ligger på att göra det på ett hållbart sätt i Storbritannien. Detta genom en process som är effektiv i rumstemperatur och med mindre utsläpp av växthusgaser än smältning.

Hon har tillsammans med andra kemister och kanadensiska start up-bolaget Excir uppfunnit ett energieffektivt sätt att extrahera guld ur kretskort, skriver Dagens PS. Enligt teamet kan de extrahera hela 99 procent av guldet.

Royal Mint ska senare under året öppna en fabrik som ska bearbeta 90 ton kretskort i veckan, samt utvinna hundratals kilo guld årligen.

Genom att hälla en grön vätska i en glasflaska med fragmenterade kretskort löses allt guld upp från kortet och lakar ut i vätskan. Den kemiska lösningen kan återanvändas upp till 20 gånger och varje gång ökar guldkoncentrationen.

En annan hemlig lösning får sedan guldet att åter bli till en fast metall.

Nu vill Royal Mint globalisera tekniken och för diskussioner med partners över hela världen, skriver Dagens PS.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109