23948sdkhjf

Tvångsvräkning och övergrepp – metalljaktens mörka baksida

Jakten och efterfrågan på metaller som kobolt och koppar i Demokratiska republiken Kongo har lett till stor förödelse där hela samhällen tvingas vräkas, mänskliga rättigheter kränks och sexuella övergrepp och mordbränder är ett faktum. Det visar en rapport från Amnesty International.

I stället för att skydda invånarna har myndigheterna genomfört eller underlättat tvångsvräkningar, visar rapporten.

– Myndigheter, vars uppgift är att skydda befolkningen, har istället underlättat för företagen och utsatt befolkningen för tvångsvräkningar och våld. Människorättskränkningar som sker i samband med företagens jakt på koppar och kobolt förstör människors liv och måste upphöra, säger Tilda Pontén, jurist och sakkunning, Amnesty International Sverige.

Demokratiska republiken Kongo har världens största koboltreserver och de sjunde största reserverna av koppar. Dessa metaller är nödvändiga för den gröna omställningen och används bland annat i litiumjonbatterier till elbilar och mobiltelefoner.

– Uppladdningsbara batterier har en viktig funktion i energiomställningen från fossila bränslen. Men klimaträttvisa kräver en rättvis omställning som inte leder till ytterligare kränkningar av mänskliga rättigheter - inte minst vid gruvbrytning, som typiskt sett innebär risker för mänskliga rättigheter oavsett var i världen det äger rum, säger Tilda Pontén.

I staden Kolwezi har hela samhällen förstörts efter att ett stort dagbrott för koppar och kobolt återöppnades 2015. Projektet drivs bland annat av kinesiska Compagnie Minière de Musonoie Global SAS (COMMUS).

I intervjuer med Amnesty berättar fler invånare att de fick reda på att deras hus skulle rivas först efter att röda kors hade spraymålats på deras fasader. Ersättningen till de boende var så låg att många valde att montera ner sin egendom och använda tegelstenarna för att bygga hus någon annanstans. Inte heller har de elektricitet eller rinnande vatten som de hade tidigare.

Amnesty uppmanar myndigheterna i Demokratiska republiken Kongo att "omedelbart stoppa tvångsvräkningarna, tillsätta en opartisk utredningskommission och stärka och tillämpa nationella lagar som rör gruvdrift och tvångsvräkningar i linje med internationella normer för mänskliga rättigheter", avslutar Amnesty.

Bakgrund:

Till den här rapporten intervjuade Amnesty International och IBGDH mer än 130 personer vid sex olika gruvprojekt i och omkring staden Kolwezi, i den södra provinsen Lualaba, under två separata besök 2022. Utredarna granskade dokument och korrespondens, fotografier, videor, satellitbilder och företagens svar.

Amnesty International

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.089