23948sdkhjf

Orderstocken krymper i den danska metallindustrin

Orderstockarna inom metallindustrin fortsätter att krympa, visar nya siffror från Danmarks Statistik. Men företagen står inte inför en regelrätt lågkonjunktur, säger Tekniq Arbetsgivarna.

Sett över hela året har företagens bedömning av efterfrågan på nya beställningar stadigt sjunkit inom metallindustrin och enligt de nya siffrorna från Danmarks Statistik fortsätter den trenden, skriver Metal Supplys danksa systertidning Jern-Maskinindustrien.

Under fjärde kvartalet uppskattar 41 procent av företagen inom metallindustrin att deras orderlager inte räcker till, vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med tredje kvartalet. Detta kan bland annat hänga samman med utmaningarna på de internationella exportmarknaderna.

– Att orderböckerna bedöms som otillräckliga eller minskande är inte nödvändigtvis ett uttryck för att de danska företagen går dåligt, utan snarare ett uttryck för att marknaderna är på väg mot mer normala nivåer, både nationellt och under dessa månader, särskilt på exportmarknaderna , säger Julie Svendsen, ekonom på Tekniq Arbetsgivarna.

Även om ökningen kan tyckas stor måste man komma ihåg att metallindustrin hållit sig på en onaturligt hög nivå, säger ekonomen.

– Vi kommer från en väldigt hög nivå, där vissa företag kanske till och med har haft för mycket att göra. Därför kommer säkert många inom metallindustrin att upptäcka att du nu kommer ner på jorden igen. Men det är värt att komma ihåg att nivån också har varit onaturligt hög, där det vid ett tillfälle fanns rädsla för en ekonomisk kollaps, säger Julie Svendsen.

Även om orderboken inte är riklig i samma grad som tidigare på många företag, är Julie Svendsen inte orolig för att marknaden ska ta ett definitivt dyk.

– Vi anser inte att vi är på väg in i en massiv lågkonjunktur, utan detta är snarare ett uttryck för en generell avmattning både hemma och utomlands. Det är uttalat i metallindustrin, eftersom man exporterar.

Oroar det dig att det under fjärde kvartalet har skett en ökning med sex procentenheter av antalet företag som anser att deras eftersläpning inte räcker till?

– Jag blir orolig om den här bristen på efterfrågan ökar med sex procentenheter kvartal efter kvartal. Men inflationen är också dålig för företagen, så ur ett ekonomiskt perspektiv är det bra att det blir lite mer lugn. Men jag förnekar inte att detta är svårt för vissa företag. Det finns företag som går i konkurs, säger Julie Svendsen.

Hon rekommenderar att bolagen tänker i termer av riskspridning och inte bara satsar på en marknad, eftersom de har fluktuerat mycket de senaste åren.

– De senaste åren har visat att marknaderna kan vara väldigt volatila. Så man måste tänka på riskspridning och inte bara sitta på en marknad. Men det beror också på vilken risk du är villig att ta. De som har satsat på ett vindkraftsäventyr kanske har det svårt just nu, men det kan bli ett jätteäventyr igen om ett och ett halvt år. Ekonomin kan bli en enorm berg-och-dalbana, det har vi sett under de senaste åren.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063