23948sdkhjf

Ytbehandlingskoncernen förvärvar sin 13 verksamhet: ”Inte mätta än...”

Övergången är fortfarande i full gång efter att DOT köpte norska DuoZink i juli. Men koncernen är inte nöjd efter förvärv nummer 13, säger vd:n.

Det har varit fullt upp med att slå samman företag och skapa synergier hos ytbehandlingskoncernen DOT A/S som har lång erfarenhet av varmförzinkning, sandblästring, metallisering och lackering. Det skriver vår danska systersajt Jern-maskinindustrien.

DOT är nu uppe i 11 anläggningar i Norden, fem i Danmark och sex i Sverige, precis som det också finns i Tyskland. Och med det senaste förvärvet av DuoZink finns även DOT i Norge, säger vd Henrik Steen-Jørgensen, som även kan se tillbaka på ett förvärv av svenska Haga Galvernisering i februari i år.

– Haga ligger mitt i ett område där vi har kunnat flytta runt gods mellan våra fabriker. Så vi skapar redan synergi där. DuoZink är så nytt att vi inte riktigt kommit igång där än. Men det är ett strategiskt beslut som vi gärna vill etableras i hela Norden, säger Henrik Steen-Jørgensen.

Han kommer inte att utesluta att DOT kan finna sig i att förvärva nya företag.

– Om det är möjligt ska vi titta på det. Vi är inte mätta, men vi jagar inte heller. Vi har lärt oss att få in de saker i företaget som ger värde, säger vd Henrik Steen-Jørgensen

Men kan DOT ens köpa nya bolag om koncernen snart får en ny ägare? I mitten av oktober kom det fram att ägargruppen bakom DOT hade lagt ut gruppen till försäljning. Men den processen påverkar inte vardagen, försäkrar Henrik Steen-Jørgensen.

– En process har satts igång för att klargöra om vi har rätt ägare. Den processen pågår fortfarande. Men vardagen går vidare, och det påverkar oss inte, säger Henrik Steen-Jørgensen, som inte har några ytterligare kommentarer i ämnet.

De höga gaspriserna har också tagit hårt på koncernen som som ytbehandlingsföretag varit storkonsument av gas. Men nu byts zinkgrytorna lika tyst ut så att de går på el istället.

– Vi har många zinkgrytor och när vi byter byter vi till el. Det är en renare energiform, och det är förmodligen också billigare på lång sikt. Man kan faktiskt få en jämnare värme med el, och då håller grytan längre. Men el har inte varit så utbrett i Danmark, det har gjorts mer i Sverige. Så det är en förändring, säger Henrik Steen-Jørgensen.

Egentligen har en sådan förändring varit på agendan i många år, förklarar Henrik Steen-Jørgensen, men det fanns ett allvarligt incitament med Rysslands krig i Ukraina och de stigande energipriserna som följde.

Skiftet är också delvis en del av DOT:s fokus på den gröna omställningen, och det sker allt oftare på gruppen som ska lämna sin första officiella klimatrapport 2025.

– Vi gjorde en intern ESG-rapport i år för att öva på. Jag tycker att vi har gjort en OK ESG-rapport, men den går alltid att finslipa. Det kräver förstås att man förbereder sig och vi har instruerat vår miljö- och kvalitetsavdelning så vi är redo att lämna en rapport 2025, säger Henrik Steen-Jørgensen.

See KPIs and other articles about:
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.11