Miljarder i stöd till Hybrit
– Svensk industris framtida konkurrenskraft ligger mångt och mycket i att bli fullt ut fossilfri. Därför är de satsningar som sker inom Industriklivet av stor betydelse inte bara för klimatet och miljöns skull utan minst lika mycket för kompetensförsörjningen och sysselsättningen på både nya och gamla industriorter i vårt land. Det beslut som vi nu tar är det finansiellt största som gjorts hittills i detta arbete och det är ett viktigt sådant, säger Energimyndighetens generaldirektör Robert Andrén, i en kommentar.
Hybritprojektet ska etablera en demonstrationsanläggning för att producera fossilfri järnsvamp. Vid full produktion kommer 1,34 miljoner ton fossilfri järnsvamp att framställas årligen. Genom projektet kommer även de svenska koldioxidutsläppen minska med 1,8 miljoner ton.
– Förädlingen och produktionen av fossilfri järnsvamp är central för klimatet och för svensk konkurrenskraft. Vi välkomnar beskedet att staten är med och delar den inledande risken i detta avgörande steg för att industrialisera Hybrit-teknologin. För att mota klimatförändringarna behöver vi komma framåt snabbt och för att hålla takten är det viktigt att vi får alla förutsättningar på plats inför kommande investeringsbeslut, säger Jan Moström, vd och koncernchef på LKAB.
Fakta:
Industriklivet ska stödja forskning, innovation och investeringar inom tre områden för att bidra till att klimatmålen nås:
- Minska processindustrins utsläpp av växthusgaser
- Negativa utsläpp
- Strategiskt viktiga insatser inom industrin som kan bidra till att minska växthusgasutsläppen i övriga samhället.
Järn- och stålindustrin stod år 2021 för drygt en tredjedel av industrins totala utsläpp, och av dessa är ungefär 81 procent processrelaterade.
Inom Hybrit kommer järnframställningen att ske med hjälp av fossilfri vätgas som i sin tur har producerats av vatten och fossilfri el.
Energimyndighetens pressmeddelande