23948sdkhjf

Stålsatsningarna i norr skapar ketchupeffekt

Byggbranschen går mot sämre tider men det finns undantag - i Skellefteå siar man om en ketchupeffekt.

Precis som i övriga landet skedde det under 2023 en nedgång i byggandet i Skellefteå. Men efter årsskiftet har de anat en positiv trend.

– Det är kanske inte att det haglar in ansökningar. Men jämför vi med den senare delen av förra året ser vi att det långsamt börjar röra på sig, säger Annamaria Hedlund (S), ordförande i bygg- och miljönämnden i Skellefteå kommun.

En stor del av ansökningarna som har kommit in gäller bostäder.

– Det är villor, småhus, bostadsrätter och hyresrätter. Till viss del har det prioriterats hyresrätter då det har varit mest akut för de nyinflyttade inom industrin, säger hon.

Just de stora satsningarna som sker i norra Sverige ser hon som en av anledningarna till den positiva trenden.

– Vi vet ju att vi har stora industrietableringar som inte är färdiga eller i full verksamhet. Det kommer vara tusentals människor som jobbar där och därför behöver vi bygga många fler bostäder. Det är viktigt att vi krokar arm med näringslivet i det här.

Men det är inte bara industrisatsningarna som bidrar till att byggandet ser ut att öka. Av de ansökningarna som har kommit in har många varit korrekt genomförda och kunnat godkännas snabbt. Att förmedla kunskap om hur man jobbar i kommunen är något man arbetar aktivt med.

– Vi jobbar aktivt med att öppna upp kommunen och bli mer tillgängliga för både företagare och privatpersoner. Vi har många öppet hus-verksamheter och vi åker ut på bygglovsturnéer där vi finns tillgängliga för att svara på frågor och resonera. Skellefteå är utspritt över en stor yta så det är viktigt att vi åker ut och syns, säger Annamaria Hedlund.

Att regelverket och processerna är komplicerade kan vara något som gör att företag och personer drar sig för att skicka in ansökningar.

– Det är ett svårt regelverk men jag tror att Skellefteborna känner att vi går åt rätt håll. Vi har stora ambitioner om att göra det lättare, minska tiden för processerna och att minska avståndet mellan kommun och medborgare.

Annamaria Hedlund tror att man kommer se en fortsatt positiv utveckling under året. Men samtidigt kan inte kommunen själva få igång byggandet i den takt och nivå som behövs. Dels krävs det en ännu bättre samverkan mellan den offentliga och privata sektorn. Hon skulle också vilja se att regeringen gå in och underlättar för företag runtom i landet som går på knäna.

– Det kan bli en ketchupeffekt om vi får vi någon form av stöd från staten. Får vi inte det fortsätter vi kroka arm lokalt och greja det ändå.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062