23948sdkhjf

Tibnor återbrukar gamla stålbalkar: ”Klimatbesparing på 97 procent”

Ståldistributören Tibnor står bakom ett nytt återvinningsprojekt som gör det möjligt att uppnå klimatbesparingar på upp till 97 procent genom att återanvända gamla stålbalkar i nya byggnader.

De senaste åren har det funnits ett allt större fokus på byggbranschen som en av de stora klimatbovarna, vilket ställer större krav på nya och gröna initiativ som ska bidra till att minska C02-utsläppen.

Denna utveckling har bland annat bidragit till att ståldistributören Tibnor i samarbete med Sweco och Dekra har initierat ett projekt som gör det möjligt att återanvända stål från äldre byggnader:

– Ett framgångsrikt projekt som startat i Köping i Sverige har visat att det finns stora miljövinster med att återanvända stålbalkar som demonterats från äldre byggnader. Faktum är att klimatbesparingen är upp till 97 procent när man använder återvunnet stål snarare än nyproducerat eller återvunnet stål. Men det krävs en noggrant utformad process av testning, kontroll och dokumentation för att möta branschens höga krav på produktspårbarhet, förklarar Patrik Bjelovuk, teknisk specialist på Tibnor, i ett pressmeddelande.

– I dag återvinns nästan 99 procent av allt stål, men det kräver enorma resurser i form av den energi som behövs för att smälta om stålet och därför är det betydligt mer klimatvänligt att återvinna stålbalkar och andra stålmaterial direkt. Att återvinna gammalt stål är dessutom inte dyrare än att köpa helt nytt stål, eftersom slutpriset är detsamma som för nya stålbalkar, fortsätter han.

Erfarenheterna av återvunnet stål har hittills varit så goda att Tibnor nu har möjlighet att erbjuda liknande lösningar till övriga Skandinavien – inklusive Danmark.

– Även om vi just nu bearbetar stålmaterialet i Sverige så upplever vi ett intresse från arkitekter och byggare på den danska marknaden, vilket har varit en grund för oss att vara redo att genomföra projektet i Danmark, säger Patrik Bjelovuk.

På Tibnor har en intern struktur tagits fram som gör det möjligt att överföra hela processen med demontering, testning, dokumentation och spårbarhet till Danmark. Detta hjälper till att säkerställa att stålet förblir av bästa kvalitet – även om det återvinns.

– När vi får tillbaka stål från en äldre byggnad gör vi en undersökning av stålet för att säkerställa att det är lämpligt att återanvända i nya byggnader. Det handlar om allt från att säkerställa materialets tolerans till att genomföra olika tester som sker på Tibnor och på ett externt laboratorium. De värden vi får från analyserna deklareras sedan i ett dokument som skickas till kunden, så att vi säkerställer 100 procent spårbarhet – samtidigt som kunden vet exakt vilka material han bygger med, avslutar Patrik Bjelovuk.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079