23948sdkhjf

Från spill till specialstål – grönt samarbete skapar unik värdekedja

När Ovako samarbetar med SKF och Stena Recycling blir resultatet en cirkulär värdekedja med maximalt utnyttjade av resurser. Ovakos stål blir till rullningslager hos SKF och produktionsspillet tas hand om hos Stena Recycling – för att återgå till Ovako och smältas om till nytt specialstål. Vi når Gösta Andersson, presschef på SKF, för en kommentar.

Samarbetet mellan parterna har pågått under en längre tid och förfinats allt eftersom. 

– Vi hoppas att detta cirkulära exempel kan inspirera fler aktörer. Detta exempel är ett gott cirkulärt industrisamarbete för hur flera partners samarbetar för att nyttja resurserna och återanvända stålet igen. Stålet kan i praktiken återanvändas hur många gånger som helst, säger Gösta Andersson till oss.

Idag återvinns i stort sett all slipmull och slipspån och över 90 procent av produktionsskrotet.

– För oss innebär det helt enkelt att utnyttja våra resurser på ett bättre sätt och i slutändan minska vårt behov av nytt stål, säger Johan Wiksfors, nyckelkundssäljare, Reliability Engineering på SKF.

Ovakos Mikael Bror, som är inköpschef för råvaror på Black Bar, berättar att Ovako årligen återvinner cirka 2 500 ton restprodukter från SKF som blir nytt specialstål.

En av utmaningarna är att returmaterialet behöver vara välsorterat när det kommer tillbaka till Ovako, så att det direkt kan gå ner i ugnarna och bli nytt stål. Här är det en fördel att Ovako tillverkat stålet själva.

– Om det kommer sorterat kan vi direkt återföra det till nytt specialstål, säger Mikael Bror.

Denna cirkulära process visar på många fördelar. Behovet av primärlegeringar minskas, alla partner får en ekonomisk uppsida och det finns även stora vinster sett ur ett marknads- och hållbarhetsperspektiv.

– I framtiden finns det förhoppningsvis ingen slutkund som vill köpa stål från en producent med hög miljöbelastning, jag tror att alla vill ta ansvar och värna om jordklotet, säger Mikael Bror.

Ovako strävar ständigt efter att sänka koldioxidutsläppen. Bland annat har företaget tidigare investerat i en ny vätgasfabrik i Hofors med grön el och utan fossila bränslen.

– Vi har gjort det i två steg, där vi först konverterade vår produktion från eldningsolja till propan, nu går vi från propan till vätgas, säger Bror.

Även Stena Recycling har en viktig roll i det cirkulära samarbetet. Där samlas materialet in för att sedan sorteras och kvalitetssäkras.

– Vi analyserar materialet med olika analysverktyg för att leverera rätt kvalitet på stålet till Ovako, säger Fredrik Lyckesvärd, som är affärsområdeschef för inom järn och rostfritt hos Stena Recycling.

Enligt Lyckesvärd finns det en stor efterfrågan på marknaden kring att skapa hållbara lösningar.

– Vår långa erfarenhet och höga kompetens inom återvinning, tillsammans med vår förmåga att leverera processkritisk råvara, gör att vi kan hjälpa våra kunder med lösningar som påskyndar den cirkulära omställningen.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.111