23948sdkhjf

Bergmästare Helena Kjellson om transparens och digitalisering

"Jag vill att vi är så öppna och transparenta som det bara går", säger Sveriges Bergmästare.

I samband med samhällets gröna omställning lyfts allt oftare behovet av olika metaller samtidigt som gruvbrytning kan väcka mycket känslor. Vi har talat med Helena Kjellson som sedan i oktober förra året är Sveriges Bergmästare. Det betyder att hon leder myndigheten Bergsstaten som bland annat beslutar om undersökningstillstånd och bearbetingskoncessioner för framtida gruvor. När hon tillträdde i oktober förra året hade hon varit tillförordnad Bergmästare sedan sommaren 2022.

Hur kommer det märkas att hon tagit över rollen som Bergmästare?

– Jag vill att vi är så öppna och transparenta som det bara går. Jag träffar företrädare för branschen men också andra intressen och försöker förklara vad vi gör och varför, säger Helena Kjellson till oss.

Även besluten och andra skrivelser måste bli mer transparenta och att det ska vara lätt att förstå vad myndigheten menar.

– Men framförallt behöver vi bli mer digitala, det är mitt stora projekt i närtid med ökad digitalisering från första ansökan till sista delgivningen.

I långa loppet handlar transparens och digitalisering om större frågor.

– De hänger ihop med demokratifrågan. Att det finns ett förtroende för staten där Bergsstaten är en liten kugge.

Hon fortsätter:

– Därför blev jag glatt överraskad när jag kom till ett gäng medarbetare som ville tala om den statliga värdegrunden. Det kanske inte alla går igång på men legalitet och demokrati är ju jätteviktigt. Jag är en väldigt stolt statstjänsteman i grund och botten.

Hur har den första tiden varit?

– Det var ju spännande och mycket nytt att sätta sig in. Jag sa “Hur svårt kan det vara, det är ju bara minerallagen”. Men minerallagen är lång och det finns betydligt fler beslut som vi måste fatta än vad jag kanske förstått innan, säger Helena Kjellson.

Minerallagen är från 1991 som i stort är sig lik även om även om det gjorts ändring genom åren. Det även finns en del planerade förändringar, till exempel att Natura 2000-prövningen flyttas till ett senare skede i processen och eventuell framtida möjligheter till uranbrytning i Sverige.

– Det är ju en relativt gammal lagstiftning som kanske inte har utvecklats i den takt som skulle behövas.

Det är inga revolutionerande ändringar hon vill se men att lagen tar hänsyn digitaliseringen i samhället och att det idag finns andra prospekteringsmetoder än förr.

En del kanske tänker att den som leder Bergsstaten ska vara bergsingenjör eller geolog men Helena Kjellson är jurist.

– Generellt i samhället ser vi en juridifiering av väldigt mycket och jag tror att det just nu är väldigt bra med en juridisk bakgrund. Sen måste jag förstås ha expertkompetens på det tekniska och naturvetenskapliga området och då har jag duktiga medarbetare som bidrar med det, förklarar hon.

Bergsstaten är ett särskilt beslutsorgan som organisatoriskt tillhör Sveriges geologiska undersökning (SGU) men har en oberoende ställning avseende sin myndighetsutövning. Helena Kjellson arbetade sedan 2008 på SGU och när förra Bergmästaren slutade vill man ha in en vikarierande Bergmästare med kort varsel och Helena Kjellson ställde upp.

– Jag tänkte att det blir nog ett år baserat på vad man vet om rekryteringsprocesser. Men jag trivdes så bra i organisationen med kompetenta och trevliga medarbetare samt spännande och utmanande frågor som spelar en viktig roll i den tid vi befinner oss i nu. När det kom ut en annons som ordinarie Bergmästare bestämde jag mig därför för att söka.

Under tiden som Bergmästare har hon träffat företrädare för gruvbranchen. Helena Kjellson berättar vad som står på deras önskelista?

– Att man kan förutse vilket beslutet kommer att bli, att vi fattar liknande beslut i liknande ärenden helt enkelt.

De som arbetar i gruvnäringen har även lyft upp annat som de tycker är bra.

– Man uppskattar vår öppenhet, att man kan komma och berätta om sin verksamhet samt ställa frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.08