23948sdkhjf

Uppemot 40 får gå från gruvbolaget

30-40 medarbetare varslas när gruvans malmhalt sjunker.

Kaunis Iron kommer att behöva säga upp 30-40 personer. Det rapporterar Haparandabladet. Medarbetarna som ska sägas upp är lastbilsförare och tjänstepersoner och varslet beror på att malmhalten i Tapuligruvan framöver kommer att sjunka.

– Brytningen i gruvan och anrikningsverket kommer att gå med full fart som vanligt. Men eftersom malmhalten nu sjunkit från 25-26 procent till 24-25 procent så innebär det att det produceras mindre färdiga produkter. Därmed minskar också transportbehovet från gruvan till Svappavaara. 2026 kommer malmhalten återigen att öka, säger vd Klas Dagertun till Haparandabladet.

Kaunis Iron: Inte möjligt permittera

Förhandlingar med facket har ännu inte inletts men personalen ska ha informerats.

 – Det minskade behovet av personal håller i sig så länge att det inte är möjligt att permittera. Vi tvingas tyvärr till uppsägningar, säger Klas Dagertun.

Uppsägningar kommer trots att 2023 var ett rekordår med 2,3 miljoner ton färdiga produkter.

–  I år räknar vi med att vi klarar två miljoner ton. Allt det här har vi känt till sedan länge genom våra omfattande prospekteringar och vi vet också att 2026 är vi nere i delar med högra malmhalter igen, säger Klas Dagertun till tidningen.

En bidragande orsak till de kommande uppsägningar är också att att de stora vägarbetena som bolaget investerat i nu håller på att bli färdiga. 

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109