23948sdkhjf

Nytt forskningsprojekt ska undersöka ultraljud för metallbearbetning

Kan ultraljud ersätta energikrävande uppvärmningsprocesser? Det ska undersökas inom ramarna för ett nytt WISE-projekt på Luleå tekniska universitet.

Luleå tekniska universitet har fått ett nytt forskningsprojekt på ämnet metallbearbetning inom WISE-programmet. Det blir Marta-Lena Antti, professor i materialteknik och vetenskaplig ledare för WISE vid Luleå tekniska universitet, som ska leda projektet "energieffektiv ultraljudsbehandling för förbättrad prestanda hos metaller".

Projektet går ut på att behandla metaller med ultraljud vid rumstemperatur och på så sätt kraftigt minska energiförbrukningen och miljöpåverkan samtidigt som metallernas prestanda blir bättre.

– Genom att använda ultraljud kan vi avlägsna restspänningar och defekter i metaller utan att behöva värma upp dem som annars är en energikrävande process, säger Marta-Lena Antti i ett pressmeddelande.

Förhoppningen är att forskningen i längden kan leda till att tekniken blir en ny standard inom industrin.

– Ultraljudsbehandling är en ren och effektiv metod som kan skalas upp och användas brett inom industrin för att minska energianvändningen, tillägger Marta-Lena Antti.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.094