23948sdkhjf

Försvaret gör mångmiljonorder på aluminiumbåtar

Kontraktet uppges vara värt upp mot 400 miljoner kronor.

Svekon (Svensk Konstruktionstjänst) har tecknat ett flerårigt avtal med FMT (Försvarets materielverk) tillsammans med samarbetspartners Alukin och Nimbus Group som innefattar leveranser av båtar.

I avtalet ingår utvecklingen av en förseriebåt under de närmsta två åren och serietillverkningen av upp till 100 över en sjuårsperiod, det skriver företaget i ett pressmeddelande. Den beställda båtmodellen, MSMB 200, är en mindre snabbgående motorbåt som ska byggas i aluminium.

Båten beskrivs som en arbetsbåt, 10 meter lång, som ska ha kapaciteten till att transportera två besättningsmän samt åtta passagerare och packning.

– Båttypen är egentligen ingen ny förmåga i Försvarsmakten. Den här anskaffningen syftar mer till att standardisera Försvarsmaktens befintliga båtpark. I dagsläget finns det väldigt många olika båttyper och man vill nu, genom att först anskaffa MSMB typ 200-båtar, påbörja arbetet med att skapa enhetsbåtar som kommer att användas på bredd i Försvarsmakten, säger Jacob Andersson, projektledare på FMV i ett pressmeddelande.

Leveransen till Försvarsmakten är planerat från år 2026 och framåt. Enligt Norrtelje tidning är kontraktet värt upp mot 400 miljoner kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063