23948sdkhjf

ABB levererar gruvspel till Turkiets största kopparproducent

Gruvspelen planeras tas i drift fjärde kvartalet 2025.

ABB ska leverera två gruvspel till den nya underjordiska koppargruvan som ligger Madendistriktet i Elaziğ. Leveransen är ett samprojekt som ska bidra till gruvindustrins pågående energiomställning.

Enligt ABB använder deras gruvspel de mest effektiva och tillförlitliga elektriska drivsystem och motorer som finns för att minimera energiförbrukningen.

– Installationen av den kompletta gruvspelslösningen bidrar inte enbart till att öka kopparproduktionen, utan den är också ett stöd i utvinningen av andra kritiska mineraler, säger Yılmaz Şara, Investment Manager på Eti Bakır A.Ş, i ett pressmeddelande.

Koppar spelar en avgörande roll för ren energiteknik som vindkraftverk, elfordon och batterilagring och har en stor betydelse i den globala energiomställningen. Enligt Internationella energiråden väntas efterfrågan på mineraler för ren energiteknik fördubblas fram till 2040 i det så kallade ”Stated Policies Scenario”  och fyrdubblas i det så kallade ”Sustainable Development Scenario”.

Ordern innefattar ett produktions- och ett servicegruvspel som består av mekanisk och elektrisk utrustning för ett gruvspel med dubbelt trumspel och ett med enkelt trumspel samt toppskivor samt broms- och uppfångningsdon.

– Det här projektet utgör en milstolpe för ABB:s gruvspelssystem, i och med att det är vår första kompletta installation i Turkiet. I takt med den ökande användningen av dessa kritiska system närmar sig gruvindustrin mer och mer ett förverkligande av en mer effektiv och hållbar drift, säger Per Lärk, Local Business Line Manager för gruvspel på ABB.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.063