23948sdkhjf

Gruvbolaget ger inte upp efter bergmästarens besked

Enligt Vilhelmina Mineral kommer man att överklaga beslutet som lämnats angående gruvan i Stekenjokk, vd Peter Hjorth uppger bland annat att avslagsbeslutet strider mot förvaltningsrättsliga principer.

Vilhelmina Mineral AB fick på torsdagen två besked av bergmästaren. Företagets ansökan om bearbetningskoncession för koppar-, zink-, bly-, guld- och silverfyndigheten Levi i Vilhelmina kommun, godkändes, men det blev avslag på ansökan gällande fyndigheten Stekenjokk.

Vilhelmina Mineral, som är ett dotterbolag till Bluelake Mineral AB, välkomnar beslutet vad gäller Levi.

– Tillsammans med mineraltillgångar i norska Joma och Gjersvik har vi därmed mineraltillgångar för minst 15 års gruvdrift. Med detta beslut på plats kan vi nu påbörja arbetet med ansökan om miljötillstånd även i Sverige, säger Peter Hjorth, vd i Bluelake Mineral och dotterbolaget Vilhelmina Mineral, på företagets hemsida.

Han säger dock också att avslagsbeslutet för Stekenjokk är ”mycket förvånande”.

– Utöver att malmbevisningen bör anses visa att fyndigheten kan tillgodogöras ekonomiskt, strider avslagsbeslutet mot förvaltningsrättsliga principer.

Enligt Peter Hjort har Bergsstaten redan tidigare godkänt samma malmbevisning och han anser att det inte finns något utrymme för myndigheten att i detta skede ändra sin bedömning i denna fråga.

– Avslagsbeslutet kommer därför att överklagas och vi känner oss förhållandevis trygga med att beslutet kommer att ändras.

Gruvan i Stekenjokk

Boliden Mineral bröt koppar i gruvan i Stekenjokk under åren 1976-1988.

Vilhelmina Mineral vill återuppta brytningen, företaget räknar med att där finns brytvärda mängder av till exempel koppar, zink och silver.

Företagets plan är att bedriva underjordsbrytning vintertid i Stekenjokk och sedan transportera malmen till norska Joma för anrikning och deponi.

Källa: Vilhelmina Mineral

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.062