23948sdkhjf

SSAB får grönt ljus för att bygga elektrostålverk i Luleå

Bygget av SSAB:s nya stålverk i Luleå kan inledas.

Nu har mark- och miljödomstolen sagt sitt angående stålverket i SSAB:s nya stålverk – och det blev ett godkännande.

– Det här är en stor dag för oss på SSAB och för omställningen till fossilfri ståltillverkning i Sverige. Nu kan vi gå vidare med en investering som kommer att leda till minskad klimatpåverkan av nationell betydelse. Samtidigt behåller vi jobben i Luleå, skapar en flexiblare och mer kostnadseffektiv produktion och stärker vår och våra kunders konkurrenskraft med ett bredare utbud av unika premiumprodukter, säger Johnny Sjöström, vd och koncernchef på SSAB i ett pressmeddelande.

Det nya stålverket som ska drivas av fossilfri el och använda en blandning av fossilfri järnsvamp tillverkad med HYBRIT-teknik och när det kan gå upp i full drift är planen att avveckla det gamla masugnsbaserade produktsystemet.

"Tillståndet omfattar att SSAB i framtiden ska få bedriva stålproduktion i ett integrerat elektrostålverk med stränggjutning, varmvalsning och vidareförädling m.m. och på sikt årligen producera högst 2,5 miljoner ton prima varmvalsade band." , skriver domstolen i ett pressmeddelande.

– Det är ofrånkomligt att anläggandet av ett stort elektrostålverk innebär en områdes­påverkan. Men på SSAB:s anläggning har ståltillverkning bedrivits under lång tid, vilket är en stor skillnad jämfört med att bygga en sådan anläggning på en helt ny plats. En så pass stor verksamhet kommer att påverka närboende både när stålverket anläggs och vid drift. Att bolaget kunnat visa att de kan och ska vidta olika skydds-åtgärder för att undvika alltför stora störningar är en viktig faktor som gör att de kan få bifall till ansökan, kommenterar chefsrådmannen Katarina Brodin.

Enligt domen har SSAB fått bifall att ta tillstånden i anspråk även om domen överklagas, vilket innebär att arbetena kan påbörjas på en gång.

– Målet har varit omfattande och komplext, men trots det har vi lyckats hålla en snäv tidsplan för handläggningen, vilket alltid är en strävan från domstolens sida. Att vi lyckats hålla tidsplanen beror inte bara på domstolens aktiva arbete. Vi kan också tacka sökanden, som svarat på alla frågor och önskemål om kompletteringar inom satta tider och även myndigheter och andra som yttrat sig enligt plan, kommenterar Katarina Brodin.

Det fossilfria stålverket som SSAB vill bygga förväntas kunna minska Sveriges koldioxidutsläpp med 7 procent.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109