Industriprofessorn: ”Dagens ledningssystem är trasigt”
Kreativiteten kvävs, oengagemanget frodas och det bidrar till industrins svårigheter att rekrytera folk. För många företag har fastnat i ålderdomliga sätt att se på organisationer och människor, det menar Henrik Eriksson, professor i industriell ekonomi vid Högskolan Väst som forskar på organisationsutveckling.
– Det finns företag som är väldigt framgångsrika kring att tänka nytt inom organisation. Men jag tycker det är ganska många både stora och mindre bolag som är fast i ett gammalt sätt, det handlar mycket om byråkrati eller ett "top down"-sätt som gör att människor känner sig omotiverade och oengagerade.
Vad menas med top down?
– Man skapar inte ett sammanhang där entreprenörskapet hos medarbetarna får komma till. Man blir rädd för att göra fel och annorlunda, vilket kväver kreativiteten och innovation. Dagens ledningssystem är trasigt och läcker mycket energi. Vi ser i studier att endast 20 procent av de som jobbar är engagerade, säger Henrik Eriksson och beskriver det som ett "mekaniskt sätt" att jobba – och en nyckelfråga som behöver dyrkas upp för att komma tillrätta med industrins svårigheter att rekrytera.
– Det fattas ett beslut uppe i ledningen och sedan trycker man ner de besluten till medarbetaren. Som i dåtida löpande band-fabriker, då man trodde att arbetarna inte kunde tänka själva utan behövde få allt specificerat. Men enligt forskningen når man mycket större framgång med ett organiskt synsätt, där man sätter kundernas behov i centrum. De som jobbar närmast kunderna ska lösa problemet och jobba med ständiga förbättringar.
Som organisationsutvecklingsforskare har Henrik Eriksson ett specialintresse för framgångsrika företag, och i sin bok "Sveriges bästa verksamheter", har han pejlat av vad det är som föder framgång inom organisationsutveckling.
– Gemensamt för de framgångsrika företag är att de förstår att sättet de leder på påverkar resultaten, det kan vi se i forskningen. Ledningen och medarbetarnas engagemang är de två mest avgörande faktorer för om man ska nå bra resultat. När man i ledningen har förstått det här, kan man börja reflektera över hur man leder i dag, och hur man ska leda i framtiden.
Henrik Eriksson menar att trenden i dag är att företagen rör sig mot en högre grad av självorganiseringen.
– Vilket innebär att man får in en högre grad av kreativitet i jobbet. Då måste företaget ledas på ett annat sätt. Man kan se i forskningen att inte spelar så stor roll att man jobbar väldigt mycket med strategier och långsiktiga planer, det behövs mer verkstad för att förändra organisationer.
Gårdagens management leder till dagens resultat – vill man ha andra resultat i morgon måste man se över hur man leder Henrik Eriksson, professor i industrielll ekonomi
Han lyfter fram Gary Hamel, en ledande expert inom management och organisationsstrategi.
– Han har bland annat sagt att de som är framtidens vinnare är de som jobbar med management innovation, och inte bara service-och produktinnovationer. Man måste leda och organisera på ett nytt sätt.
Skiljer sig industriföretag åt från företag i andra branscher när det gäller organisationsutveckling?
– Ja, det gör de, om man tänker på tillverkande industri. Det är ingenjörstungt och det handlar mycket om att skapa system och processer för arbetet, vilket krävs för att kvalitetssäkra produkterna enligt standarder. Det gör det tungrott och det är svårt att jobba med innovation, när det viktigare att göra rätt enligt pappret än att göra rätt gentemot kunden.
Måste man förhålla sig till dessa frågorna beroende på storlek på företaget?
– Ja. Stora bolag har ju en tendens att bli väldigt byråkratiska och vi ser också olika strukturer och system beroende på om det är ett internationellt företag eller utländskt företag, då blir det mer: "följa vad chefen säger". Det svenska sättet är mer delaktigt. Små bolag däremot skulle kanske behöva lite mer "ordning och reda", det kan det handla för mycket om att ta sig genom dagen.
Om du får ge tre konkreta tips åt någon som jobbar med organisationsutvecklingen vad skulle de vara?
– Jobba med ständiga förbättringar i liten skala. Experimentera i stället för att genomföra stora förändringar. Jobba mer agilt, precis som när man tar fram en produkt. Ett annat tips är att man måste börja prata i ledningsgruppen om hur systemet för ledning fungerar. Gårdagens management leder till dagens resultat – vill man ha andra resultat i morgon måste man se över hur man leder, säger Henrik Eriksson som vid det här laget i intervjun inser att han ännu inte hunnit prata så mycket om kunderna som han hade velat.
– Men det är jättecentralt. Det är kundernas behov och krav som förändras och det gäller att ha kundens röst nära i allt man gör.