23948sdkhjf

Legotillverkaren återanställer: ”Vi ser ljuset i tunneln”

Modul i Kalix har en tung period bakom sig men nu tycks vindarna vända.  Med en större orderbok tror företaget på bättre tider och återanställde därför 15 personer i januari.

Legotillverkaren Modulsystem i Kalix har två tuffa år bakom sig, med varsel och en stadig nergång av omsättningen sedan rekordåret 2021/22 då en blandning av byggboom och höga stålpriser gav ett omsättningsrekord på 106 miljoner kronor.

– Vi är tungt viktade mot byggindustrin och det är ju en bransch som inte har rosat marknaden de två senaste åren på grund av höjda energipriser och räntor. Vi har tvingats till personalneddragningar och kostnadsöversyner men vi har ägare som har fortsatt investera i ett antal nya robotar och automationslösningar, säger vd Niclas Tidström.

Trots att kylan håller i sig känner nu företaget att det börjar våras – i januari har företaget kunna ta tillbaka personal som tidigare varslats.

– Totalt berör det 15 personer som har fått förlängd visstidsanställning eller har kunnat återgå till fast anställning, säger Niclas Tidström och förklarar att känslan är att Modul nu har “bottnat”.

– Det är en större orderstock nu än om vi jämför med januari 2024. Befintliga kunder sedan många år tillbaka har signalerat större ordrar men vi har också fått en del förfrågningar från energibranschen. Orderläget nu gör att vi känner oss trygga, vi ser ljuset i tunneln, säger Niclas Tidström.

Modul fortsätter också att satsa vidare på modern teknik, ytterligare en maskin, en lackeringsmaskin, är på väg in i maskinparken. 

Enligt tidigare årsredovisningar har företaget haft uppemot 63 anställda, mot dagens 45, men det kan bli tal om fler åter- eller nyanställningar redan under våren.

– Ja, vi går in ett starkare 2025 och vi diskuterar ökade volymer och nya kunder och då kommer vi behöva anställa också. Ett ljusare marknadsläge för befintliga kunder som vi har haft mångåriga samarbete som gör att vi får en bättre produktionsplaneringshorisont framöver, säger Niclas Tidström.

Men det är inte bara siffror som står i fokus, Modul har också haft fokus på mjukare värden. I höstas tilldelades till exempel företaget Kalix kommuns jämställdhetspris 2024.

– Vi har kanske inte alltid haft rätt buzzwords, men vi bestämde oss väldigt tydligt för 10-15 år sedan att vi på Modul ska inte exkludera någon. Vi hade också tidigare en personalchef här som införde mycket nya rutiner kring personalfrågor, onboarding, omtankesamtal, utvecklingssamtal och så vidare. 

Företaget har delvis rekryterat personal från helt andra branscher, från till exempel vården som fått börja på monteringsavdelningar och sedan lotsats vidare inom organisationen. I dagsläget är 37 procent av de anställda kvinnor, från allt mellan 20 till 66 år, berättar Niclas Tidström.

– Vi har också varit uppe i nio nationaliteter, efter neddragningar är vi sex idag. Vi ser inte heller på det i bara stora drag: kontor och produktion, utan när vi rekryterar till olika maskingrupper tittar vi på med det med dessa glasögon: Det ska vara en jämn könssammansättning, varierande bakgrund och det ska finnas rätt värderingar, säger Niclas Tidström. 

Han menar att arbetet har gett företaget ett positivt arbetsgivarvarumärke, trots att det först är på senare tid som man börjat kommunicera det utåt.

Har det gjort skillnad inom företaget?

– Jag tycker överlag att vi har ett vårdat språk, ingen matchoattityd, vilket gör det lättare om vi till exempel diskuterar ergonomifrågor: Varför ska vi lyfta tungt om vi inte behöver och vilka hjälpmedel kan vi använda.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078