Tre frågor – "Hur ska utflyttningen av arbetstillfällen minska?"
Metal-Supply ställer tre frågor till närings- och innovationsminister Mikael Damberg (S).
– På kort sikt innebär det att regeringens arbete med att stärka Sveriges konkurrenskraft försenas. Ökade satsningar på innovation, transporter och nyindustrialisering kommer att skjutas på framtiden och Sverige tappar fart. På längre sikt kommer åtgärder för stärkt konkurrenskraft att kunna genomföras och arbetet med att skapa goda stabila ramvillkor för näringslivet att ta fart.
”Storvarsel i Värmland”, ”Andritz Hydro varslar 50 anställda”, ”Nytt varsel på Jonsson & Paulsson” – är exempel på rubriker på Metal-Supply under de senaste månaderna. Hur ska utflyttningen av arbetstillfällen inom industrin minska?
– Regeringen fokuserar aktivt på offensiva satsningar som främjar näringslivets konkurrenskraft. Ett innovationsråd inrättas som leds av statsministern, en nyindustrialiseringsstrategi ska tas fram och en exportstrategi ska utarbetas tillsammans med näringslivet. Industrialiseringsstrategin ska fokusera på hur Sveriges konkurrensfördelar kan stärkas ytterligare vad gäller kompetensförsörjning, produktivitet och samverkan mellan industri och akademi för att ge bättre förutsättningar för industriella etableringar och investeringar i hela landet. Samlat och tillsammans med näringslivets vässade utvecklingsarbete kommer åtgärderna att utgöra en kraftfull motor för mer investeringar framgångsrikt företagande och fler jobb i Sverige.
Under Elmia Subcontractor talade du om vikten av fler exporterande svenska underleverantörer. Vilka fler framgångsfaktorer ser du för de svenska företagen?
– Ökad innovation och utveckling är viktigt för att stärka svenska företags möjligheter att bli ännu mer framgångsrika. Kompetensförsörjning, skarpare forskning och hjälp till att nå internationella marknader kommer att vara viktiga delar för företagen. Vi ser också hur betydelsen av globala värdekedjor ökar och det är avgörande att svenska företag kan vara en del av globala handelsmönster. Svenska företag är redan skickliga på att utarbeta specialiserade produkter och bli värdsledande inom nischade områden. Det är bra men det kommer att krävas ytterligare fokus på dessa områden för att stärka företagens framgång.
Notering: Intervju gjordes innan Decemberuppgörelsen.
Artikeln är en del av vårt tema om Tre frågor.