Iran möjlig guldgruva för svenska leverantörer
Irans fordonsindustri vill gärna arbeta med svenska leverantörer och redan nu finns skarpa förfrågningar. Det står klart efter att en svensk delegation besökt landet häromveckan.
Mellan 17 och 22 april var FKG tillsammans med åtta företag på besök i landet för att etablera affärskontakter. Resan bestod bland annat av besök vid både CKG- och kompontenttillverkare.
Bakgrunden till resan är den stora affärspotential som finns i landet.
Sedan revolutionen 1979 har Iran varit under olika sanktionshot från väst. Detta för att få landet att gå med på ett slutgiltigt avtal kring kärnprogrammet.
Lättade sanktioner
I november 2013 kom man övverens om en Joint Plan of Action, och sedan 21 januari förhandlar Iran med P5+1 (permanenta medlemmar i FN säkerhetsråd + Tyskland) om ett slutligt avtal som vara undertecknat senast 1 juli 2015.
Ett slutgiltigt avtal skulle innebära att sanktionerna mot Iran stegvis börjar släppa, vilket öppnar upp stora möjligheter för svenska leverantörer, enligt Fredrik Sidahl.
– Iran hade för två år sedan, före de sista tuffa sanktionerna, en inhemsk tillverkning av 1,6 miljoner bilar – med gammal teknologi. Men efterfrågan är större än så. I och med att sanktioner lyfts blir de också utsatta för konkurrens från omvärlden. Iran måste snabbt som sjutton få upp sin egen produktion och sina egna komponenter, till den nivå vi har i Europa. Det öppnar givetvis upp stora möjligheter för oss, säger han.
Viktigt med nya möten
Men konkurrensen om framtida avtal är tuff. Frankrike har väl etablerade affärskontakter i landet, och veckor innan det svenska besöket var USA där med en stor delegation. Fredrik Sidahl menar att det nu gäller att avvakta utgången av kärnavtalet – men samtidigt inte tappa fart.
– Vi måste så fort som möjligt träffa industriföreträdare från Iran igen. Sverige har gott renommé inom fordonsindustrin och det vår teknologi som landet vill ha, säger han och pekar bland annat ut höstens Elmia Subcontractor som möjlig mötesplats.
– Besök av den typen vi gjort nu subventioneras av staten. Men nu är pengarna slut och vi väntar på nya – och det är ett problem. Svensk industri riskerar att tappa fart och bli omkörda av andra länder, fortsätter han.
En stor del av Irans fordonsindustri bygger på kinesisk teknologi. Men Kina ska inte längre ses som något större hot. Det intrycket fick den svenska delegationen på sin resa.
– Iranierna vill inte arbeta mer med Kina. De tycker inte att Kina håller kvaliteten. Det är europeisk teknik de vill ha, säger Fredrik Sidahl.