Svensk industri är viktig i miljöarbetet
Hur kan industrin bidra till en bättre miljö? Det är fredagens stora fråga när IF Metall presenterar sin klimatrapport ”Hotet mot miljön – Industrin en del av lösningen”.
– Vi vill offensivt lyfta fram industrins förmågor som förutsättningar att klara miljöhoten. Vi ska göra vår del för att rädda miljön, säger IF Metalls ordförande, Stefan Löfven.
Sverige är ett industriland som länge arbetat miljöinriktat med en tuffare miljöpolitik och hårdare miljökrav än många andra industriländer.
Ann-Britt Bern från IF Metalls utredningsenhet som skrivit rapporten menar, att förutsättningarna för en förbättrad miljö är en fortsatt utveckling av industrins produktionsmetoder och ny miljövänlig teknik. Men att det får hellre ta lite längre tid, än att riskera investera sig fast i sämre tekniska lösningar.
– Vi kan dra nytta av ökande miljökrav och ta täten, med miljövänliga produkter och tillverkningsmetoder. Men då krävs långsiktiga åtaganden och investeringar både från näringslivet och från staten, säger Ann-Britt Bern.
Christian Berggren är professor i industriell organisation vid universitet i Linköping. Han håller med om att det behövs en bättre, långsiktig och marknadsskapande industripolitik.
Han menar att politiken borde underlätta för nya marknader med miljövänliga produkter. Som föredömligt kan visa upp referensanläggningar som kan säljas på den internationella marknaden.
– Idag är det billigare att släppa ut koldioxid än att göra nåt åt problemet. Så länge det är så kommer inte mycket hända med dom utsläppen.
– Ett annat exempel är elcertifikaten som bara under 2003-2006 drog in 11 miljarder kronor. De pengarna kan utnyttjas på ett bättre sätt för forskning och utveckling av alternativa energikällor, anser Kristian Berggren.
Miljörapporten tar upp:
Takten i omställningen där risken med alltför ambitiösa mål i början är att det kan tvinga fram satsningar och lösningar som ur ett längre perspektiv inte är optimala.
Det måste finnas en ekonomi och marknad för tekniken. Det pågår en parallell utveckling av flera olika tekniska lösningar inom industrin. De tekniska lösningarna varierar mellan olika marknader och länder på grund av olika regleringar kring utsläpp. Det gör att företagens ekonomiska skalfördelar blir mindre.
Betydelsen av forskning och utveckling kan inte underskattas i den stora omställning som industrin och andra samhällssektorer står inför. Sveriges satsningar på forskning och utveckling leder bara till nya arbetstillfällen om satsningar görs hela vägen fram till kommersialisering och produktion av ny teknik.
Pressmeddelande från IF Metal