"Vi måste jaga rätt på skurkarna"
Tillverkning och försäljning av falska handhållna maskiner som motorsågar och röjsågar är ett stort problem.
– Som stor internationell tillverkare får man tyvärr räkna med sånt här sker. Inom modeindustrin har piratkopiering funnits jättelänge, men omfattningen av plagiering av industriprodukter är relativt ny. Det var runt 2007 som de första piratkopiorna av Husqvarnas produkter uppdagades, säger han till Metal Supply.
Henriksson berättar att det framför allt är i Asien som piraterna bedriver sin produktion.
– Nästan all – 90 procent – av all privatproduktion sker i Kina och där vi hittar något gör vi tillslag. Vi jobbar hårt med att jaga rätt på skurkarna som håller på med kriminell verksamhet av hög dignitet.
Försäljningen av piratkopior sker främst online, framförallt på kinesiska och amerikanska plattformar.
– Vi har hittat flera fall på både Ebay och Alibaba och vi för ett pågående arbete med att mota bort detta, men det är besvärligt. Stoppar vi dem på ett sätt, så hittar de ofta ett annat.
Lars Henriksson berättar att piratjakten handlar om att hålla utkik på mässor, agera utifrån tips samt kontinuerligt hålla koll på nätet. En och annan piratkopia dyker även upp när användaren vill ha service på den.
– I Sverige är vi tämligen förskonade från falska sågar, men problemet finns och vi måste ta det på största möjliga allvar och vi håller oss verkligen på frontlinjen
Lars Henriksson uppger att Husqvarna har ett nära samarbete med både polis och tull över hela världen för att försvåra för förfalskarna och stoppa verksamheten vid källan.
Skälen till att Husqvarna jagar piraterna är dels för att motarbeta den kriminella verksamheten, men också för att förhindra ett försämrat kvalitetsrykte.
– Varumärket Husqvarna inte och faller på att detta sker, framför allt vill i skydda användarna från att bli lurade.
Eftersom det finns grova pengar på piratmarknaden, tror Henriksson inte att man kommer att kunna utrota problemet helt och hållet.
– Men vi lyckas ändå bra med att hålla relativt rent då vi hela tiden försöker utföra störningsmoment mot piraterna. Vi rpporterar ett par fall, globalt sett, i veckan – antingen att något stoppas i tullen, till att en fabrik hittas eller en annons tas bort.
Hur kan man få reda på om man blivit lurad ?
– Är man erfaren av att arbeta med denna typ av maskiner märker man stor kvalitativ skillnad på en originalsåg och en plagierad sådan. Vi har modeller med hög standard på funktioner, säkerhet och kvalitet och dessa parametrar är ofta undermåliga på en kopia. Sågarna är helt enkelt farliga, varnar Lars Henriksson, och fortsätter:
– Pirattillverkarna har ingen respekt för exempelvis säkerhetskrav, kastskydd och andra funktioner. De kan se bra ut, men fungerar inte alls. En tumregel för att inte bli lurad är att handla från auktoriserade återförsäljare. Får man ett erbjudande som är för bra för att vara sant, så är det antagligen någon som vill bluffa.