23948sdkhjf

Swerea startar nytt 3D-projekt

Forskningskoncernen samlar branschen kring nytt projekt om 3D-printning av verktyg för pressgjutning.
I våras avslutades Adding I, ett forskningsprogram kring 3D-printing av verktyg för pressgjutning. Nu har forskningskoncernen Swerea, tillsammans med en rad andra företag, beviljats delfinansiering för en uppföljare: Adding II. Pengarna kommer från innovationsprogrammet Metalliska material, en gemensam satsning från Vinnova, Formas och Energimyndigheten.

— Med 3D-printade verktyg kan slutprodukternas egenskaper styras bättre än i dag samtidigt som ledtiderna förkortas, säger projektledaren Markus Börrisson från Swerea Swecast, i ett pressmeddelande.

Enligt Swerea visade det första projektet att metoden för 3D-printing av verktyg för pressgjtning fungerade, men att det återstår fler tester innan verktygen kan användas ute i industrin.

— Det är oerhört glädjande att vi får jobba vidare med steg två i Adding. Den första delen av projektet väckte ett stort intresse hos industrin.

Det nya projektet handlar i grunden om att genom 3D-teknik korta ledtiderna för att utveckla nya verktyg, öka verktygens designfrihet och att kunna styra slutprodukternas egenskaper bättre.

– Att kunna gjuta tunnare komponenter med mer förutsägbara egenskaper är ett mål i projektet.Det går också att optimera livslängden på verktyget vilket gör att det går att ta fram billigare verktyg för kortare serier. Det kan göra att pressgjutning blir en konkurrenskraftig tillverkningsmetod även vid lägre volymer.

För deltagaren VBN Komponents är projektet ett tillfälle att visa upp sitt nötningsbeständiga stålmaterial, som har en central plats i testerna.

— Det här är ett projekt som visar möjligheterna och breddar marknaden för våra material och vår teknik, säger Martin Nilsson, vd på VBN Components.

Förutom Swerea SWECAST och VBN Components deltar pressgjuteriet Ankarsrum Die Casting, verktygstillverkare Richardssons Verktygsservice, systemleverantören av gjuteriteknik NovaCast Systems, Volvo Trucks och Jönköping University i projektet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079