23948sdkhjf

Varannan anser sig vara miljö- och klimatvänlig

Varannan person anser sig vara miljö- och klimatvänlig, nästan lika många får dåligt samvete när de påverkar klimatet negativt och sex av tio anger att det är viktigt i den egna bekantskapskretsen att man tänker på sin påverkan på miljö och klimat.
Varannan person anser sig vara miljö- och klimatvänlig, nästan lika många får dåligt samvete när de påverkar klimatet negativt och sex av tio anger att det är viktigt i den egna bekantskapskretsen att man tänker på sin påverkan på miljö och klimat. Dessa resultat har framkommit i undersökningar som Naturvårdsverket beställt och som idag presenteras under ett seminarium om klimatkommunikation.

– Klimatfrågan verkar ha blivit en ”snackis” och det är viktigt för många människor att betraktas som miljö- och klimatmedvetna, säger Jessica Cederberg Wodmar, projektledare för Klimatkommunikation på Naturvårdsverket.

Undersökningen belyser hur olika målgrupper reagerar på information om klimatfrågan. Den delar in de svarande i olika kategorier: skeptiker (8 procent), passiva (23 procent), nyvakna (25 procent), sansade (26 procent) och oroliga (18 procent).

– Studien redovisar också vilka hinder dessa kategorier ser för ett klimatvänligt beteende. För att övervinna dessa krävs bland annat en konkret och målgruppsanpassad information om hur man kan minska sin klimatpåverkan, säger Jessica Cederberg Wodmar.

Hur mediernas rapportering om klimatfrågan har utvecklats och hur myndigheter, företag och organisationer kan skapa publicitet i media redovisas också under seminariet.

– Så många som tre av fyra svenskar vill få information om hur de kan minska sin klimatpåverkan genom nyheter i media medan övriga informationskanaler efterfrågas av mellan 27 och 39 procent, säger Jessica Cederberg Wodmar.

Mediestudien visar bland annat att antalet klimatrelaterade pressmeddelanden från olika aktörer mer än åttadubblats mellan 2003 och 2007 och att antalet nyhetsinslag i media under samma period mer än sexdubblades.

Den ovan nämnda mätningen genomfördes mellan den 20 december 2007 och den 3 januari 2008 och omfattar 800 webbaserade intervjuer med allmänheten i åldern 18-64 personer.


Källa: Lars Westermark, chef Klimatpolicyenheten, Naturvårdsverket

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079