23948sdkhjf

Råvarukommentar: Koppar – industrin ser framåt

Chile – leverantör av 35 % av världens all koppar – var värdland för CESCO-konventet i april. En av de viktiga årliga begivenheterna inom kopparindustrin.
Vid CESCO-konventet i Santiago diskuterade industrirepresentanter från hela världen de förväntningar de har till de kommande års utveckling på kopparmarknaden.

Marknaden är nära en 100 % balans – förra året var överskottet på endast 111 000 ton, vilket är ca.0,5 % av produktionen. Matchningen mellan utbud och efterfrågan präglar industrins förväntningar. Så länge marknaden balanserar på kanten till underskott, ser de flesta av deltagarna ingen omedelbar risk för en massiv korrektion i de rekordhöge priserna.

Balansen har varat längre än vad som tidigare förväntats – inte minst pga. fortsatta förluster och förseningar från utbudssidan. Stigande omkostnader för energi, syre och andra råvaror, strejker och ökade krav från myndigheterna ang. miljön och profitdelning är några av faktorerna som bidrar till att sätta en käpp i hjulet på nuvarande och planlagda projekt.

Källa: Jyske Bank - www.jyskebank.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.12