23948sdkhjf

Vi kan producera riktig bensin av alger

Ett amerikanskt företag hävdar att de kan utvinna 91-oktan-bensin direkt från mikroorganismer som kan odlas i smutsigt saltvatten. De håller ännu metoden för sig själva, men investerarna är helt vilda.
Sapphire Energy kan framställa ren 91 oktan bensin av alger och andra mikroorganismer – bensin som kan hällas direkt i bilarnas bensintank. Själva processen är inte offentliggjord, men pengarna sitter löst hos venturesällskapen som investerar i företaget.
Forskare vid det nya Californiska energisällskapet Sapphire Energy har funnit ut av att framställa grön råolja, som kan raffineras till 91-oktan-benzin – klar till att använda i bensintanken.

Det är alltså varken etanol eller biodiesel, men riktig bensin som lever upp till en ASTM-certificering (American Society for Testing and Materials), skriver företaget i ett pressmeddelande.

De använder inga livsmedel i framställningsprocessen.
Råoljan framställs av mikroorganismer, huvudsakligen alger. Algerne kan odlas i smutsigt vatten, till och med i saltvatten, så inga värdefulla lantbruksarealer är i fara.

Sällakapets direktör är Brian Goodall och han er känd för att stå bakom demonstrationsflygningen först på året, flygningen där en Boeing 747 från Virgin Atlantic flög på grön diesel.

Pressmeddelandet går inte i detaljer omkring själva framställningsprocessen och de involverade mikroorganismerna. Det enda de berättar är att de anställt forskare i petrokemi, bioteknologi, algproduktion, plantgenetik och biogenetik.

Investerare är ARCH Venture Partners, Wellcome Trust och Venrock. De är mycket imponerade över teknologin, en teknologi som kanske på sikt kan ersätta USA´s import av råolja för 1000 miljarder kronor årligt. De har till att starta med puttat 250 miljoner kronor i projektet.

ARCH's administrerande direktör, Robert Nelsen, säger i pressmeddelelsen:

»När vi såg hur långt Sapphires forskare nådde på endast tre månader, blev vi klara över, att vi kan ändra världens gång. Så vi satte oss mitt i mot dem sagde: Checkhäftet står helt öppet - sig oss, hur mycket ni skall använda?«

Källa: www.ing.dk
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.078