23948sdkhjf

Basindustrin kritisk mot regeringens energipolitik

SKGS nya ordförande anser att regeringens planer på att "stänga kraftverk i förtid" slår mot basindustrin.
Regeringens mål är ett 100 procent förnybart elsystem om 20 år. Det fastslog energiminister Ibrahim Baylan (s) och Lise Nordin, energipolitisk talesperson för Miljöpartiet i en debattartikel publicerad i Dagens Nyheter.

Svaret från basindustrins energisamarbete, SKGS, lät inte vänta på sig. I en replik i samma tidning pekar SKGS nya ordförande Carl-Michael Raihle, ordförande och Anna Holmberg, SKGS:s energidirektör, på betydelsen av den pågående parlamentariska Energikommissionen, ledd av Ibrahim Baylan.

De är kritiska mot att regeringens utspel "inte innehåller någon som helst konsekvensanalys" av vad en omställning kommer att kosta samhället och elkunderna. De efterlyser också besked om vad basindustrins företag kan förvänta sig av det framtida elsystemet.

"Breda uppgörelser för ett stabilt elsystem som bidrar till svensk konkurrenskraft är nödvändigt. Men att stänga fungerande koldioxidfria kraftverk i förtid är inte rätt väg och här behöver regeringen tänka om. Att peka ut lösningar utan att ha konsekvensanalyserat dem är inte heller en trovärdig väg framåt", skriver Carl-Michael Raihle och Anna Holmberg i debattartikeln.

SKGS anser att Energikommissionen bör fokusera på följande fem punkter.

1. Det svenska elsystemet är redan i dag, tack vare kärnkraften och vattenkraften, fossilfritt till 98 procent och därmed mycket klimatsmart jämfört med stora delar av vår omvärld. Att då som regeringen använda klimatet som argument för att föreslå en omställning till ett 100 procent förnybart elsystem på endast 20 års sikt känns inte trovärdigt.

2. Det är samhällsekonomiskt smartare att vårda det elsystem vi redan har och gemensamt byggt upp, än att bygga nytt. Den mest brännande frågan är att säkerställa att de sex yngre kärnkraftsreaktorerna kan köras vidare under sina fulla tekniska livslängder. Produktionsvillkoren för vattenkraften är också en viktig fråga.

3. Det måste i nuläget handla om att vinna tid, som gör att beslut – både politiska sådana och de som rör investeringar – kan fattas på väl underbyggda analyser.

4. Att säkerställa fortsatt god leveranssäkerhet för el måste vara A och O för svensk energipolitik och de som ansvarar för den. Utan en stabil elförsörjning av god kvalitet stannar basindustrin, vilket slår mot jobben, exporten och välfärden.

5. Att hålla nere systemkostnaden måste vara en tydligt uttalad målsättning. Att bygga smart och kostnadseffektivt är den stora utmaningen, att bygga krångligt och dyrt är oftast avsevärt enklare. Och omställningen av elsystemet betalas i slutändan av elkonsumenterna, på det ena eller andra sättet. Att systemkostnaden i Sverige varit relativt sett lägre än i omvärlden har inneburit en konkurrensfördel för basindustrin, som vi anser är oerhört viktig att vårda.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.106