23948sdkhjf

Alltfler är nöjda med sitt arbete

Den 10:e i raden av breda arbetsmiljöundersökningar visar att en större andel av de förvärvsarbetande är nöjda med arbetet, 77 procent, samt att skillnaden mellan könen är liten.
Alltfler är nöjda med sitt arbete i ny arbetsmiljöundersökning

Den 10:e i raden av breda arbetsmiljöundersökningar visar att en större andel av de förvärvsarbetande är nöjda med arbetet, 77 procent, vilket innebär en ökning med tre procentenheter jämfört med 2005. Skillnaden mellan könen är liten.

Samtidigt uppger drygt hälften att de har för mycket att göra. Fler än tidigare, 72 procent, upplever dock arbetet som meningsfullt.
En mycket liten andel av de tillfrågade, 7 procent, uttrycker missnöje med arbetet.

Det är SCB, som vartannat år på Arbetsmiljöverkets uppdrag, genomför undersökningen. De flesta aspekter, som gäller arbetet finns med. Frågorna, många av dem ställdes redan 1989, baseras på ett urval av sysselsatta i åldern 16-64 år som under mätveckan uppgick till närmare 4,5 miljoner personer. Svaren finns nedbrutna på kön, ålder, yrke, näringsgren och efter socioekonomisk indelning. Några frågor har endast ställts till den yngre respektive den äldre åldersgruppen.

Fortfarande har en fjärdedel ett påfrestande tungt arbete. Mer är var tredje kvinna uppger sig ha påfrestande arbetsställningar, var femte anser att arbetet är bundet och ofritt – ungefär samma andel som tidigare undersökningar under 2000-talet. De tunga lyften (minst 15 kilo flera gånger dagligen) har dock stadigt minskat för kvinnorna sedan 1991. Även för männen noteras en nedgång sedan förra undersökningen. För båda könen gäller att var fjärde anser sig ha för litet inflytande.

Alltfler arbetar andra tider än dagtid. Bara 63 procent arbetar enbart normalarbetstid jämfört med nästan 70 procent i den förra undersökningen. Arbete hemifrån, som man tidigare trodde skulle bli allt vanligare, tycks inte ha slagit igenom. Endast två procent arbetar hemma hela eller nästan hela arbetstiden.

Hur är det med arbetsmiljöarbetet på arbetsplatsen? En liten förbättring tycks ha skett. 52 procent av samtliga uppger att systematiskt arbetsmiljöarbete pågår och fler än tidigare att brister åtgärdas. Här råder dock stora skillnader mellan åldersgrupperna. Bara en tredjedel av de yngre kvinnorna, 16-29 år, finns på en arbetsplats som har ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Nästan en femtedel av samtliga (motsvarar drygt 800 000 av den sysselsatta befolkningen) tycker det är svårt att framföra kritiska synpunkter på arbetsförhållandena.

- Det är glädjande att de flesta trots olika påfrestningar trivs med sina arbeten. Men det är oroväckande att riskutsatta branscher som bygg, transport, jord- och skogsbruk i lägre utsträckning än andra bedömer och åtgärder riskerna i arbetet,, säger Mikael Sjöberg, Arbetsmiljöverkets generaldirektör. Här finns många mindre företag, som behöver inse betydelsen av ett förebyggande arbetsmiljöarbete. Stöd att komma igång finns, såväl hos fack och branschorganisationer som från vår myndighet.

Information från Arbetsmiljöverket
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.079