Wiking Mineral AB: Delårsrapport
Delårsrapport januari - juni 2008
Delårsrapport januari - juni 2008
- Ökad borraktivitet i Långträsk för undersökning av tidigare påträffat malmsystem.
- Guldanomalier erhållna från kaxborrningsprogram i Bastutjärnen. Diamantborrning planeras.
- Ny kunskap om guldets utbredning i Gladhammar erhållen. Fortsatt borrning planeras.
- Program med diamantborrning planeras i Hässjaberg.
- Två nya projekt påbörjade i västra Bergslagen (Gruvåsen och Myssfallet).
- Försäljning av undersökningstillstånd avseende uran slutförd.
- Resultatet efter finansiella poster KSEK -644 (-1.647).
- Likvida medel på balansdagen KSEK 30.358 (19.520).
- Soliditet: 99 procent (99).
- Resultat per aktie: SEK -0,01
- Eget kapital per aktie: SEK 1,91
- Aktiekurs per 30 juni 2008: SEK 3,48
Prospekteringsverksamheten
Långträsk
Det i november 2007 påbörjade borrprogrammet vid Långträsk, några kilometer från Bolidens samhälle, fortlöper. Två borrhål har slutförts fram till april 2008. Som tidigare rapporterats har Wiking Mineral i det andra borrhålet (LTR2) om 1223 m påträffat en 40 meter bred zon med kraftig malmomvandling och mineralisering c:a 1000 m under markytan. Mineraliseringen består av svavelkis med förhöjda guldhalter och enstaka partier med rik zink (33,1 m med 0,29 g/t Au samt 0,2 m med 14,55 % Zn). Den påträffade omvandlingszonen utgör en del av ett tidigare okänt malmsystem typiskt för Skelleftefältet.
Wiking Mineral fortsätter och utökar borrprogrammet vid Långträsk. Två borrmaskiner är på plats för att undersöka potentialen i det påträffade malmsystemet. I början av juni 2008 påbörjades ett tredje 1000-meters hål (LTR3) och i slutet av juni ett fjärde borrhål (LTR4).
Bastutjärnen
Ett program med provtagning av bottenmorän och bergkax genomfördes i Bastutjärnen under våren och sommaren 2008. Programmet omfattade 102 provpunkter längs linjer med ett avstånd av 200 m och 100 m mellan punkterna. Ett antal guldanomalier med upptill 29 pbb Au erhölls i bottenmoränen. Liknande anomalier med upptill 33 ppb Au identifierades i berggrunden som huvudsakligen består av sur vulkanit med spridd omvandling och svavelkisimpregnation.
Ett program med diamantborrning för kontroll av guldanomalierna planeras under hösten 2008.
Gladhammar
Wiking Mineral har tillsammans med IGE Nordic AB (noterade på Oslo Axess, OAAX) avslutat ett borrprogram i Gladhammar mot en tidigare känd guldmineralisering vid Solbergsgruvan i Gladhammarfältet. Avsikten med borrprogrammet som bestod av sex hål om totalt 965 m var att öka förståelsen för guldmineraliseringens geologiska struktur.
I ett borrhål (GLA0801) påträffades 34,25 m med metallhalten 1,94 g/t Au, 7,5 g/t Ag och 0,36 % Cu mellan 45,55-79,80 m inkluderande 2,00 m med 6,58 g/t Au. I början av hålet finns även en 3,00 m bred sektion med 1,31 g/t Au och mellan 11,90-12.20 m finns en 0,30 m bred sektion med 8,20 g/t Au. De övriga av de nu borrade hålen innehöll en svag kopparmineralisering med spridda sektioner med upptill 0,7 g/t Au. I samma profil som GLA0801 finns ett tidigare borrhål (GLA2) med 17,75 m med 10,8 g/t Au mellan 31,10-48,85 m inkluderande en 3,80 m lång sektion med 20,6 g/t Au.
Ny kunskap om guldets utbredning vid Solbergsgruvan har framkommit. Geologiska sammanställningar har visat att Gladhammarfältet sammanfaller med en skjuvzon åtföljd av främst spridd koppar-mineralisering samt magnetit- och koboltmineralisering längs zonens strykning. Den utförda borrningen visar att guldmineraliseringen vid Solbergsgruvan uppträder tvärs skjuvzonens strykning i vad som tolkats som ett antal brantstående tensionszoner. Två troliga sådana zoner med guld har identifierats, den ena med känd sträckning från dagen till c:a 60 m djup och den andra mellan 30-70 m djup. Zonernas totala sträckning i djupled liksom deras strykningslängder och guldhalt är osäkra, bl.a. beroende på att borrhålen i området skär antingen nära längs med eller vid sidan om de tolkade zonerna.
Ett borrprogram planeras under hösten 2008 i syfte att ytterligare undersöka guldmineraliseringens ytliga utbredning och halt samt för att få underlag för bedömning av potentialen på djupet.
Hässjaberg
Mätning med Beep Mat pågår sedan våren 2008 norr och söder om den tidigare påträffade guldfyndigheten vid Hässjaberg. Ett stråk med elektriska anomalier har påträffats i Hässjabergsområdet. Den södra delen av stråket har undersökts med sprängning. Ingen intressant mineralisering hittades. Den norra delen av anomalistråket kvarstår att undersöka.
I området vid sprängningarna framkom ej tidigare beaktade flacka strukturer i berggrunden. Strukturen vid Hässjabergsfyndigheten är oklar. Om fyndigheten följer en flack struktur skulle det kunna förklara den dåliga responsen på de gjorda elektriska markmätningarna i området, trots att mineraliseringen har visat sig ha goda ledande egenskaper. Ett program med diamantborrning planeras hösten 2008 för att undersöka en möjlig fortsättning av guldmineraliseringen.
Genom rekognoserande ytmoränprovtagning har förekomsten av en zon med upptill 10 ppb Au indikerats c:a tre km nordväst om Hässjaberg. Uppföljning av zonen med Beep Mat i isrörelseriktningen planeras.
Gruvåsen
Gruvåsen ligger i den västra delen av Bergslagen, nära sjön Yngen på undersökningsområdet Nordmark nr 3. Området består av kalksten med spridda sliror med kompakt mineralisering av främst zinkblände, blyglans, kopparkis och järnsulfider. Ett flertal skärp har under äldre tider tagits upp och i den norra delen av området har 22 diamantborrhål borrats under 70-talet.
I samband med en av Wiking Mineral genomförd geologisk kartering sommaren 2008 påträffades en gammal grävgrop i moränen med 3-4 dm stora block med kompakt zinkmineralisering i områdets sydvästra del. Mineraliseringen i blocken består av betydligt bredare sliror av kompakt mineralisering än vad som tidigare påträffats.
Geofysiska markmätningar planeras under hösten 2008 för att försöka lokalisera blockens moderklyft.
Myssfallet
Myssfallet ligger i den västra delen av Bergslagen på undersökningsområdet Nordmark nr 2, c:a två km väster om Långban. En av Wiking Mineral under senvåren 2008 genomförd geologisk kartläggning har visat på förekomsten av intressanta uppslag med zink- och blymineralisering i området.
En geofysisk markmätning med syftet att definiera möjliga borrobjekt planeras under hösten 2008.
Petikträsk
Ett rekognoserande program med provtagning av bottenmorän och bergkax genomfördes i Petikträsk våren 2008. Programmet omfattade 50 provpunkter längs linjer med ett avstånd av 400 m och 100 mellan punkterna. Förhöjda guld och arsenikhalter (upptill 12 ppb Au samt 0,16 % As) påträffades i bottenmoränen i områdets nordöstra del. Kaxprovtagningen visade att den norra delen av undersökningstillståndet Petikträsk nr 1 består av en grovkornig kvarts/fältspatporfyr. Porfyren är ofta kloritomvandlad samt i nordost bitvis blekt och silicifierad med ett utseende liknande de block med koppar-, arsenik- och guldmineralisering som hittats i isrörelseriktningen strax utanför projektområdet. Kaxproven innehöll inga tydligt förhöjda ädel- eller basmetallhalter.
Resultatet av den gjorda provtagningen visar på fortsatt potential för mineralisering med koppar, arsenik och guld, framförallt i projektområdets nordöstra del. Wiking Mineral har ansökt om ett utvidgat projektområde mot nordost, Petikträsk nr 2. Fortsatta undersökningar med elektriska markmätningar planeras under vintern 2008.
Hyttmarken
En geofysisk markmätning (slingram och magnetometri) har utförts över undersökningstillståndet. Såväl elektriska som magnetiska anomalier har framkommit.
Varpen från två äldre järnmalmsgruvor i området har provtagits. Förutom magnetit finns svavelkis och magnetkis. Analyserna visar förhöjda zinkhalter. Även något förhöjda koppar- och silverhalter förekommer. Förhöjningarna liknar de som finns i järnmalmen nära den rika zinkmineraliseringen i den närbelägna Sågmurgruvan.
Ett program med diamantborrning planeras under hösten 2008.
Bunsås
Ett program med diamantborrning för undersökning av Bunsåsfyndigheten mot djupet pågår sedan maj 2008.
Undersökningstillstånd
Avyttrade undersökningstillstånd
Wiking Mineral har under perioden slutfört försäljningen av fyra undersökningstillstånd avseende uran till Mineralbolaget i Stockholm AB (Mineralbolaget) och erhållit SEK 400.000 kontant samt 160.000 aktier i Mineralbolaget. Aktieposten motsvarar c:a 1 procent av bolaget. De avyttrade undersökningstillstånden är följande:
- Losjön nr 1, 200 ha, Ovanåkers kommun, Gävleborgs län, uran.
- Stugberget nr 1, 196 ha, Ovanåkers kommun, Gävleborgs län, uran.
- Svensboberget nr 1, 94 ha, Ovanåkers kommun, Gävleborgs län, uran och molybden.
- Tjärdalsmyran nr 1, 99 ha, Ljusdals kommun, Gävleborgs län, uran och molybden.
Beviljade nya undersökningstillstånd
Wiking Mineral har av Bergmästaren beviljats följande nya undersökningstillstånd:
- Nordmark nr 7, areal 2092 hektar, Filipstads kommun, Värmlands län
Undersökningstillståndet avser guld (Au), giltigt t.o.m. 2011-08-04.
- Hässjaberg nr 5, areal 2943 hektar, Ljusdals kommun, Gävleborgs län
Undersökningstillståndet avser guld (Au), giltigt t.o.m. 2011-05-12.
- Hässjaberg nr 6, areal 2322 hektar, Ljusdals kommun, Gävleborgs kommun
Undersökningstillståndet avser guld (Au), giltigt t.o.m. 2011-05-28.
Ansökan om nya undersökningstillstånd
Bolaget har hos Bergmästaren ansökt om undersökningstillstånd:
- Petikträsk nr 2, areal 415 hektar, Skellefteå och Norsjö kommuner, Västerbottens län
Undersökningstillståndet avser guld (Au).
Försäljning och resultat
Bolagets rörelseresultat för perioden uppgick till en förlust på KSEK -1.022 (-1.644). Bolagets resultat efter finansiella poster för perioden uppgick till KSEK -644 (-1.647). Bolagets försäljning för perioden uppgick till KSEK 1.166 och avsåg undersökningstillstånd.
Likviditet och finansiering
Bolagets likvida medel på balansdagen uppgick till KSEK 30.358 (19.520). Bolagets soliditet per balansdagen uppgick till 99 procent (99).
Investeringar
Totalt investerades KSEK 4.187 (2.570) i prospektering under perioden. Samtliga kostnader som går att hänföra till prospekteringen har aktiverats som immateriella tillgångar i balansräkningen.
Eget kapital och antal aktier
Bolagets egna kapital per balansdagen uppgick till KSEK 127.498 (129.159). Bolaget aktiekapital uppgick till KSEK 1.335 fördelat på 66.746.000 aktier.
Ägarstruktur
Förteckningen nedan visar de 10 största aktieägarna i Wiking Mineral per den 30 juni 2008. Bolaget hade vid samma tidpunkt ca 1400 aktieägare.
Aktieägare Antal aktier (Andel röster och kapital i %)
Robur Försäkring 20 001 298 (30,0)
Edelfors A/S 5 325 000 (8,0)
Sawann Invest AB 4 057 000 (6,1)
Claes Levin med bolag 3 402 600 (5,1)
Nordnet Pensionsförsäkring AB 2 143 486 (3,2)
Valorlife Life Insurance Company 1 752 334 (2,6)
SIS Segaintersettle AG 1 692 668 (2,5)
Jonas Frodhe Aktiebolag 1 606 000 (2,4)
Greenshoe AB 1 263 000 (1,9)
Försäkringsaktiebolaget Avanza Pension1 235 800 (1,8)
Övriga aktieägare 24 266 814 (36,4)
Totalt 66 746 000 (100)
Utsikter för helåret 2008
Wiking Minerals långsiktiga mål är att hitta brytvärda gruvfyndigheter. Målet för 2008 är att öka prospekteringstakten i bolaget ytterligare och kunna presentera fyndigheter med kategoriserade mineraltillgångar.
Bolaget har hittills följt sin handlingsplan väl med god aktivitet och positiva resultat i flertalet av bolagets projekt. Under hösten kommer aktiviteten fortsätta att hålla ett högt tempo med ytterligare undersökningsprogram i både pågående och nya projekt.
Kommande rapporttillfällen
- Delårsrapport, januari-september 2008 30 oktober 2008
- Bokslutskommuniké 2008 17 februari 2009
- Delårsrapport, januari-mars 2009 12 maj 2009
- Årsstämma 12 maj 2009
Redovisningsprinciper
Delårsrapporten är upprättad enligt samma redovisningsprinciper och beräkningsmetoder som bolagets senaste årsredovisning om ej annat anges nedan. Delårsrapporten är upprättad i enlighet med redovisningsrådets rekommendation om delårsrapportering. Denna delårsrapport har inte varit föremål för särskild granskning av bolagets revisorer.
Stockholm, den 19 augusti 2008
Dick Levin
Verkställande direktör
För ytterligare information, vänligen kontakta bolagets VD, Dick Levin
Wiking Mineral AB (publ)
Skeppargatan 27, 4tr
114 54 Stockholm
Tel: 08-667 41 40
Fax: 08-667 41 40
E-post: dick.levin@wikingmineral.se
Internet: www.wikingmineral.se
Org nr: 556675-2068
Wiking Mineral AB (publ) är ett svenskt mineralprospekteringsföretag vars aktie är upptagen till handel på AktieTorget. Projektportföljen består av 45 undersökningstillstånd om 22 656 hektar med inriktning på guld och basmetaller. Verksamheten är i huvudsak koncentrerad till Skelleftefältet och Bergslagen. Målsättningen är att finna brytvärda gruvfyndigheter och vara en framgångsrik aktör inom svensk mineral- och gruvnäring.