Vindkraftsprojektet i Dragaliden invigt
Maud Olofsson invigde på måndagen bygget av vindkraftsparken i Dragaliden vid Piteå. Det kan bli startskottet för världens största vindkraftsprojekt och en ny svensk vindkraftsindustri i norra Sverige.
Dragaliden är av pilotprojektkaraktär och är en första etapp i det mycket stora industriprojektet inom förnyelsebar energi i Markbygdenområdet . Pilotprojektet syftar till att bygga upp en mängd erfarenheter inför det stora Markbydgenprojektet, bl.a.:
- förutsättningarna för anläggning och drift i kallt klimat,
- kommande utbildnings- och arbetskraftbehov,
- behoven inför eventuella industrietableringar för vindkraftens komponenter mm.
Pilotanläggningen kan även ge allmänheten och de berörda samebyarna möjlighet att själva bilda sig en uppfattning om vindkraftverkens påverkan på omgivningen. För Markbygden Vind AB innebär Dragalidenprojektet dessutom en möjlighet att få en ännu bättre bild av vindförutsättningarna i området.
Dragaliden Vind AB , som ansvarar för projekteringen och byggandet av projektet, är ett nybildat dotterbolag till Markbygden Vind AB.
Dragaliden – ett underprojekt till Markbygden
Markbygden Vind AB ansökte i maj 2008 om tillstånd att bygga och driva en mycket stor vindkraftanläggning i Markbygden, Piteå kommun. Ansökan berör ett ca 450 kvm stort område med potential att etablera upp till 1101 vindkraftverk . Den samlade produktionen kan bli 8-12 TWh.
Projektet är ett mycket stort industriprojekt inom förnyelsebar energi med förutsättningar att bli en av Europas största industriinvesteringar . I maj 2008 blev Enercon delägare i Markbygden Vind AB. Enercon är en av världens största vindkraftstillverkare. Kontraktet mellan huvudägaren Svevind och Enercon innebär både samarbete i genomförandet av Markbygdenprojektet och en leveransgaranti av verk till projektet.
Antal verk: 1101 st
Totalhöjd: 200 m
Rotordiameter: 80-130 m
Effekt per verk: 2-6 MW (anpassas efter bästa teknik)
Total installerad effekt: 2500-4000 MW
Beräknad energiproduktion: 8-12 TWh per år (fullt utbyggd skulle anläggningen producera energi motsvarande en utbyggnad av fyra älvar: Pite-, Kalix-, Byske- och Åbyälven)