Norrbotten bäst på tillväxt i hela EU?
Finanskrisen och lågkonjunkturen har inte nått Norrbotten. När företag i övriga världen bromsar uppmanas industrin i Sveriges nordligaste län att gasa.
- Vi ska bli bäst på tillväxt i hela EU, säger Eric Björkman, styrelseordförande för IUC Norrbotten AB.
På onsdagen inledde Industriellt Utvecklingscentrum Norrbotten AB sitt utvecklingsmöte för entreprenörer. Deltagarna uppmanades direkt att glömma den rådande finanskrisen och oron för den stundande lågkonjunkturen. Så istället för att servera dystra prognoser bjöd IUC på en inspirationsdag.
-Vi har laddat inför den här konferensen och bestämt oss för att nå vår vision, att bli bäst på tillväxt i hela EU fram till 2013, förklarar Björkman.
När stora delar av finansvärlden skakas i sina grundvalar står näringslivet i Norrbotten på tämligen fast mark. Flera stora investeringsbeslut är redan tagna. LKAB fortsätter sina miljardsatsningar i Kiruna och Gällivare/Malmberget. Boliden bygger ut produktionen i Aitikgruvan. Också det ett flermiljarders-projekt.
Stålverket i Luleå går fortsatt bra. Dessutom står ett av Europas största industriprojekt, den jättelika vindkraftsparken i Markbygden utanför Piteå , i startgroparna. Det handlar om uppförande av 1101 vindkraftverk och en investering på runt 50 miljarder kronor.
-Vi kan tryggt luta oss tillbaka mot basindustrin och de investeringar som görs, säger Lars Wallrup, chef för organisationen Attraktiv Region. Anders Wäppling, vd för IUC Norrbotten, ser möjligheter.
-Det här tvådagarsmötet kan bli starten på någonting riktigt bra.
Bland annat ska de olika branscherna få lära sig att samarbeta med upplevelseindustrin för att nå ökad försäljning.
-När vi frågar vad småföretagen vill ha hjälp med så är ökad försäljning det vanligaste svaret. Då kan upplevelseindustrin lära ut hur ett gott värdskap, storytelling och kultur kan ge resultat, förklarar Björkman. Något Wäppling kan bekräfta.
-Vi ska ta till vara på det unika i vårt län. Inte minst kulturen och naturen. Många goda affärsrelationer har skapats vid öppna eldar och över en kåsa nykokt kaffe.
Källa: IUC Norrbotten