23948sdkhjf

Arcam AB: Delårsrapport

Delårsrapport januari-september 2008.
Arcam AB

DELÅRSRAPPORT JANUARI – SEPTEMBER 2008

ARCAM: DELÅRSRAPPORT JANUARI – SEPTEMBER 2008


* Försäljningen uppgick till 48,6 (46,8 ) Mkr
* Resultat efter finansiella poster -13,2 (-1,8) Mkr
* I resultatet ingår kostnader för avveckling av distributionsavtalet i Nordamerika med 1,3 Mkr
* Likvida medel vid periodens slut 0,6 (20,0 ) Mkr
* 6 EBM system levererades under perioden
* Order på 5 system erhölls
* Orderboken vid kvartalets slut var 1 system
* Resultat per aktie uppgick till -0,21 (-0,03) kr

Arcam - bakgrund

Arcam utvecklar och säljer utrustning för direktframställning av komplexa detaljer i metall, så kallad Free Form Fabrication. Arcams teknik ger detaljer med samma materialegenskaper som konventionella processer och tekniken kan därmed användas för produktion i små och medelstora serier samt tillverkning av funktionsprototyper och produktionsverktyg.

Bolaget bildades 1997 och efter 5 års intensivt utvecklingsarbete Ianserades under 2002 den första produktionsversionen av bolagets FFF-system, EBM S12. I slutet av 2003 lanserades EBM S12 för tillverkning i titan, och 2005 för tillverkning i kobolt-krom. I april 2007 introducerades Arcam A2, ett EBM-system med fördubblad byggvolym jämfört med EBM S12. Sedan introduktionen har över 40 system levererats till krävande kunder i Europa, USA och Asien.

Marknadsstrategin är att genom anpassning av tekniken till högvärda material, som titan och kobolt-krom, nå användare inom flygindustri, medicinteknisk industri och avancerad bilindustri. Anpassning av processen till andra högvärda material, exempelvis Inconell, pågår löpande. Under 2004 erhöll Arcam sina första order från användare inom flygindustrin (Boeing, USA) och inom implantatindustrin. Under 2006 levererade Arcam ett flertal system för direkt-tillverkning av implantat till kunder i Europa och USA. I december 2006 fick Arcam sin första order i Asien, från ett implantatbolag i Japan. Under 2007 startade flera av Arcams kunder serieproduktion av ortopediska implantat med Arcams EBM-utrustning.

Verksamhetens utveckling

Marknad
Under perioden levererades 6 system, tre av dessa avser kapacitetsutbyggnad hos befintliga kunder medan tre system avser nya kunder och delvis nya applikationer.
Orderingången under perioden var 5 system och orderstocken vid kvartalets utgång var 1 system.

Eftermarknadsförsäljningen ökade och var under perioden 15,4 Mkr (8,0). Eftermarknaden består av metallpulver, övrig förbrukningsmaterial samt service och tjänster.

Arbetet med att bygga upp en försäljningsorganisation för att ersätta den tidigare distributören i USA var klart vid halvårsskiftet och förändringen innebär att Arcam nu bearbetar den nordamerikanska marknaden direkt via egna lokala säljare.

Bolaget bedömer att försäljningen under 2008 blir i nivå med försäljningen 2007 samt att helårsresultatet försämras jämfört med 2007.
Bolaget säljer komplicerade system i begränsat antal. Försäljningsprocessen är lång, det tar 6-12 månader att slutföra en affär. Förskjutningar av affärer eller leveranser kan därmed få stort genomslag på resultatet i enskilda kvartal utan att det påverkar den långsiktiga utvecklingen i bolaget.

Utveckling
Utvecklingsarbetet fokuseras dels på generella förfiningar av bolagets produkter och dels på utvecklingsprojekt för att fortsätta anpassa bolagets teknologi för volymproduktion av implantatdetaljer. Bolaget möter stort intresse för tillverkning av implantat med unika materialegenskaper, till exempel strukturer som främjar inväxt av ben. I samarbete med ledande biomaterialforskare och ortopedkirurger driver bolaget ett externt finansierat projekt som syftar till att öka kunskapen om EBM-teknologins tillämpningar inom implantatområdet.
Vidare drivs flera utvecklingsprojekt, internt och i samband med kunder, syftande till att öka EBM-systemens produktivitet. Målet är att öka teknologins konkurrenskraft i jämförelse med traditionella tillverkningsmetoder.

I juli 2007 fick bolaget en order från en ledande flygindustri omfattande ett A2-system samt ett utvecklingsprojekt syftande till industrialisering av EBM-processen för serietillverkning av flygkomponenter. Projektet, som sträcker sig över 18 månader, löper som planerat.

Investeringar
Investeringar i FoU och inventarier uppgick till 4,1 Mkr (7,2) varav investeringar i FoU 4,0 Mkr (5,9) och inventarier 0,1 Mkr (2,1).
Investeringarna i FoU avser balanserade utvecklingskostnader för utveckling av materialprocesser, samt investering i utveckling av en ny mjukvaruplattform.

Resultat och finansiell ställning
Resultatet för perioden uppgick till -13,2 Mkr (-1,8) och likvida medel vid periodens slut uppgick till 0,6 (20,0) Mkr. Utöver kassan fanns vid periodens slut en icke utnyttjad bankkredit om 10 Mkr.
Samtliga siffror avser koncernen. Moderbolagets siffror överensstämmer i allt väsentligt med koncernens siffror.

Personal
Antalet anställda per 30 september var 39(34) personer.

Årsstämma och nomineringskommitté
Årsstämma hölls den 3 april. Vid stämman omvaldes styrelseledamöterna Jan-Crister Persson, Henrik Hedlund, Lars Bergström, Rolf Ekedahl och Thomas Carlström. Anders Eklund omvaldes som suppleant. Christer Sjöström nyvaldes som styrelseledamot. Vid det efterföljande konstituerande styrelsemötet utsåg styrelsen Jan-Crister Persson till ordförande.

Nomineringskommittén inför ordinarie bolagsstämman 2009 kan kontaktas via Jimmy Bengtsson på Skandia Liv på e-post jimmy.bengtsson@skandia.se.

Redovisningsprinciper
Denna rapport har inte varit föremål för granskning av bolagets revisorer.
Samma redovisningsprinciper har tillämpats som i årsredovisningen för 2007.
Denna delårsrapport har upprättats enligt IAS 34, samt RFR 2.1 för moderbolaget.

Väsentliga risker och osäkerhetsfaktorer
Bolaget säljer komplicerade system i begränsat antal. Försäljningsprocessen är lång, det tar 6-12 månader att slutföra en affär. Förskjutningar av affärer eller leveranser kan därmed få stort genomslag på resultatet i enskilda kvartal utan att det påverkar den långsiktiga utvecklingen i bolaget.

Kommande rapporter
Arcam lämnar ekonomiska rapporter enligt följande:
Bokslutskommuniké 2009-02-04


Mölndal den 21 oktober 2008
Arcam AB (publ)


Styrelsen

För ytterligare information kontakta:
Magnus René, VD Arcam AB, Krokslätts Fabriker 30, 431 37 Mölndal, www.arcam.com
Telefon: 031 710 32 00, alt. mobil: 0702 79 89 99 eller E-post: magnus.rene@arcam.com

(För fullständig rapport se bifogad fil.)

Arcam AB (publ) utvecklar en teknik för tillverkning av komplexa solida detaljer ur metallpulver, s k FriFormFramställning (FFF). Tekniken har sitt ursprung i en patenterad uppfinning av ingenjör Ralf Larson. Det grundläggande utvecklingsarbetet startade 1995 i samarbete med Chalmers Tekniska Högskola. Två år senare bildades Arcam AB (publ) med syfte att vidareutveckla och kommersialisera tekniken. Arcam har sitt säte i Göteborg där den huvudsakliga utvecklingsverksamheten bedrivs. Arcams metod innebär framtagning av komplexa detaljer direkt från cad-ritning ur metalliskt pulver till massiv metall, varigenom ledtiderna från design till färdig produkt kan reduceras avsevärt jämfört med dagens avverkande metoder. Inom verktygstillverkning bedöms Arcams teknologi förkorta framtagningstiden för formsprutnings- och pressgjutningsverktyg med upp till 75 %. Kärnan i teknologin är den egenutvecklade processen, Arcam EBM (Electron Beam Melting). Processen styrs av mjukvaran Arcam Softmetal
vilken medger direkt överföring från 3D-ritning till solid detalj i metall. Tekniken har betydande fördelar jämfört med konventionell framtagning och medger dessutom en vidgad industriell tillämpning av FriFormFramställning (FFF) och därmed öppnas nya marknader.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.095