23948sdkhjf

FlexProp levererar ny teknik till Volvo

Halmstadsföretaget FlexProp AB har fått en order från ABB på ny produktionsteknik för tillverkning av lastbilshytter.
Halmstadsföretaget FlexProp AB har fått en order från ABB på ny produktionsteknik för tillverkning av lastbilshytter vid AB Volvos anläggning i Umeå. Ordern omfattar lätta fixturer och gripdon i kolfibermaterial .

I en pilotanläggning i Umeå har AB Volvo sedan 2004 tillverkat 7 000 lastbilshytter med den nya tekniken och investerar nu 1,2 miljarder kronor i en helt ny produktionslinje baserad på FlexProps teknik.

Den nya tekniken och de nya lätta kompositmaterialen har varit under utveckling i närmare tio år, då AB Volvo för första gången aktualiserade frågan. Genom att tillverka fixturer och gripdon i lätta kompositmaterial kan dessa hanteras av konventionella robotar, vilket leder till att komponenter som sidor, tak och bakstycken till lastbilshytterna kan sammanfogas och tillverkas mer rationellt.

- De gamla fixturerna av stål är så tunga att de begränsar processplanläggningen, berättar Karl-Otto Strömberg på FlexProp AB, som ansvarat för arbetet med att utveckla de nya materialen och fixturerna.

- Våra fixturer väger kompletta inte mer än maximalt 200 kg! Men de är samtidigt lika vridstyva och hållfasta som om de vore gjorda av stål, i vissa avseende till och med ännu bättre. Detta resulterar i en mer flexibel, men ändå robustare process med bättre produktivitet.

- Produktionslinjen i Umeå blir den första fullskaliga kommersiella anläggningen med den här nya tekniken, berättar Karl-Otto Strömberg. Den öppnar för nya och flexiblare produktionsmetoder inom verkstadsindustrin, som kan appliceras i en rad olika sammanhang inom en rad olika områden.

Flexprop AB har sin bas i Science Park Halmstad, en miljö med stor betydelse för företagets utveckling.

Utvecklingsarbetet av det nya systemet har, förutom med AB Volvo, bedrivits i nära samarbete med såväl ABB som Högskolan i Halmstad. Projektet har delvis finansierats av Vinnova, en statlig myndighet med uppgift att stödja behovsmotiverad forskning, via fordonsprogrammet MERA. Såväl fixturen och gripdonet är egna patenterade uppfinningar från FlexProp AB.

Källa: Science Park Halmstad
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.144