23948sdkhjf

Nu flyttar industrin hem till Sverige igen

Det vänder nu enligt forskare. Atlas Copco och Stiga är exempel på bolag som har tagit hem produktion.
Forskare vid Jönköpings universitet har spått att 2016 kan bli det första året på länge som mer industriell verksamhet flyttar till Sverige än tvärtom. Det rapporterar Dagens Industri.

Näringsminister Mikael Damberg (S) bjöd i måndags in representanter från ett tiotal företag som flyttat tillbaka, eller åtminstone valt att behålla, produktion i Sverige. Officiellt hette det att middagen vid näringsdepartementet skulle hjälpa regeringen att vässa industripolitiken.

De hemflyttade företagen, bland andra Atlas Copco och Stiga, pekade på kortare ledtider, högre produktkvalitet och god infrastruktur som viktiga skäl för att flytta tillbaka tillverkning till Sverige. Men den verkligt stora refrängen i diskussionerna var automation.

För Atlas Copco innebar investeringen i en automationslösning vid fabriken i Fagersta att tillverkningen blev betydligt lönsammare på hemmaplan jämfört med i låglöneländer.

Enligt Conny Fridlund, Atlas Copcos produktutvecklingschef, räknar många företag fel när de överväger att flytta utomlands.

– Man bommar ofta kostnaden för kvalitetsmissar. Och ofta i låglöneländer måste höga chefer vara med och fatta beslutet kring hur produktionen ska köras. Det innebär att det blir brist på kunskap och låg tillgänglighet, säger han till tidningen.

Även för Stiga, som 2012 tog beslutet att flytta tillbaka sin pulkatillverkning från Kina till Eskilstuna, var automation en nyckelfaktor. Men också hållbarhetsfrågor låg på bordet.

– De är väldigt viktiga för våra konsumenter. Just pulkorna är ju riktade till småbarnsföräldrar, och de är ännu mer engagerade i de här frågorna. De har en passion för nästa generation, säger Stigas vd Andreas Zandrén till Dagens Industri.

Han hoppas att hållbarhetsargument ska användas oftare när Sverige marknadsförs utomlands.
Kommentera en artikel (1)
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Tipsa en kollega

0.109